2024 május 29

Idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlégéből számolt úgynevezett finanszírozási képesség 88 millió aktívumot mutatott a tőkemérleg 289 millió eurós többletének köszönhetően, amiből 208 millió eurót az uniós tőketranszferek adtak.

A folyó mérleg hiánya hasonló az áruforgalomhoz kötődő pénzmozgások 222 millió eurós deficitjéhez, amire ebben az évben szintén először volt példa az előző hónapok együttesen 1,2 milliárd eurót közelítő aktívumait követően. A szolgáltatások külkereskedelméből viszont 259 millió euró többlet származott, ami az idei legmagasabb összeg és több, mint másfélszerese a márciusi 167 millió eurónak -ismertette a távirati iroda.

A jövedelmek 196 millió eurós áprilisi kivonása 76 millió euróval kisebb volt a márciusinál, de a külföldiek közvetlen
működőtőke befektései után hazautalt profit az előző havinál csak 9 millió euróval volt kevesebb, 363 millió euró. A jövedelem ágon az idei legmagasabb összeg, 133 millió euró uniós forrás áramlott be a magyar gazdaságba, a hazautalt munkajövedelmek nettó 82 millió eurótettek ki – derül ki az MNB előzetes adataiból.