2024 június 18

Új befektetés érkezik – nyerhetsz a forint gyengülésen

Új állampapír értékesítésével állt elő az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Kivezetik ugyanis a Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP), azaz új sorozat nem kerül kibocsátásra az előző sorozat elfogyása után. Jön helyette az Euró Magyar Állampapír (EMÁP), amelynek kamatozása elődjével ellentétben nem az infláción, hanem az EURIBOR-on alapul majd. Március 17-től áll rendelkezésre a befektetés a lakossági ügyfelek számára.

Új állampapír – csak az Államkincstárnál

Az EMÁP 3 éves futamidővel kerül kibocsátásra, címlete 1 euró, így rugalmasan helyezhetünk el benne megtakarítást. Az éves kamat a Magyar Állampapír hivatalos oldala szerint a European Money Market Institue által közzétett 3 havi EURIBOR százalékos mértékével egyenlő. A kamat megállapítása, valamint a kamatfizetés a Bónusz Magyar Állampapírhoz (BMÁP) hasonlóan három havonta történik. Az induló kamat évi 2,944 % lesz.

A befektetés kamatadómentes a többi lakossági állampapírhoz hasonlóan, egy EMÁP sorozatból azonban befektetőnként maximum 500 ezer euró névértékben lehet vásárolni. Fontos az is, hogy az új állampapír kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaiban, a WebKincstáron, valamint a MobilKincstáron keresztül vásárolható meg. A bankok tehát nem értékesítik a befektetést. Az állami garancia a teljes névértékre és a kamatokra is vonatkozik, kockázatmentes befektetés tehát az új, euró alapú állampapír is.

Befektetés – most számít az árfolyam

Az ÁKK célja valószínűleg az eurós megtakarítással rendelkezők pénzeszközeinek bevonzása lehet. Ha euróban számoljuk a befektetésünket, akkor valóban a fenti kamatkondíciók azok, amelyek eldöntik, hogy jó helyen van-e a pénzünk az EMÁP-ban. Ha viszont forintra számoljuk át a megtakarításunk értékét, akkor már az EUR/HUF keresztárfolyam alakulása határozza meg jelentős részben a hozamunkat. Ha például sokat gyengül a forint a futamidő alatt, akkor forintban számolva jóval több is lehet a nyereségünk a fenti kamatszintnél, míg ellenkező esetben lehetséges, hogy kevesebb forintunk marad, mint a befektetés előtt. Az árfolyamhatás esetleges megléte miatt tehát érdemes mindenképpen ezt a szempontot is mérlegelnünk, mielőtt döntést hozunk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!