2023 március 20

Hatalmasat zuhant a banki részvények globális értéke

Az utóbbi napok amerikai bankcsődjei óta 460 milliárd dollárral zuhant a banki részvények globális piaci értéke – áll a Financial Times összesítésében.

A londoni üzleti napilap adatai szerint a legnagyobb tőzsdei veszteségeket az amerikai bankszektor szenvedte el. A KBW Bank Index március eleje óta 18 százalékkal zuhant. Az európai Stoxx 600 bankrészvény-mutató 15 százalékkal, a japán Topix 9 százalékkal esett ebben a hónapban.

Amerikai bankpapírok

Részvényárfolyamokra átszámolva ez azt jelenti, hogy az amerikai bankpapírok 268 milliárd dollárt, az európai bankrészvények 163 milliárd dollárt, a japán pénzügyi szektor részvényei 29 milliárd dollárt vesztettek piaci értékükből. Az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje által elindított eladási hullámban. A Financial Times hangsúlyozza, hogy a globális koronavírus-járvány három évvel ezelőtti elhatalmasodása óta nem volt példa ilyen meredek tőzsdei veszteségekre ebben a szektorban. A lap szerint a pénzügyi rendszer stabilizálására és a szélesebb körű pánik megakadályozására kifejtett erőfeszítések részleges sikerrel jártak.

A Credit Suisse részvénye például azután is 8 százalékot zuhant.  Azután, hogy a svájci jegybank csütörtökön 50 milliárd svájci frank értékű sürgősségi hitelkeretet nyitott a bankóriás számára. A zürichi székhelyű pénzügyi szolgáltató csődkockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók. (credit default swaps, CDS) és a Credit Suisse kötvényei egyaránt értékvesztési kockázatot tükröző árfolyamszinteken járnak – ismertette a távirati iroda.

Piaci felfordulás

A piaci felfordulást még az erőteljes pozícióban lévőnek tartott nagybankok is megszenvedték. A Goldman Sachs kamatpiaci termékekkel kereskedő részlege például 200 millió dollárt vesztett. Miután a kétéves amerikai kincstárjegy hozama 1987 óta nem mért ütemben esett – írja ágazati forrásokat idézve a szombati Financial Times.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics friss tanulmányában kiemeli, hogy a bankválságok rendszerint súlyosan érintik a reálgazdasági kibocsátást.  Elsősorban a hitelezési kondíciók erőteljes szigorodása miatt. Tartós károkat okozhatnak: egyes esetekben hosszú távon 5-10 százalékkal is csökkenthetik a megtermelt hazai összterméket (GDP). A ház elemzői közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy a globális bankválságot ezúttal sikerül elkerülni. De még akkor sem meglepő az árazások jelenlegi drasztikus átrendeződése. Ha csak a bankválság puszta lehetőségének kockázata van jelen. A történelmi távlatú bizonyítékok arra vallanak, hogy ezek a válságok erőteljes hatást gyakorolnak a gazdasági növekedésre.