Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Forint – de mikor vegyünk valutát a nyaralásra?

Kitört a nyár, és így egyre inkább újra téma lehet az, hogy mikor érdemes valutát váltani a külföldi nyaraláshoz. A legtöbbeket az euró árfolyamának alakulása érdekelhet; jó hír, hogy jóval erősebb most a forint, mint tavaly nyáron. A magyar fizetőeszköz árfolyamát jó pár tényező alakíthatja a következő hetekben. Az OTP Elemzési Központ technikai elemzését is megmutatjuk, amely a várható irányra is tesz utalást.

Központban a központi bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának alakulása kiemelt hatást gyakorolhat továbbra is a forintra. A központi bank szerepét a korábbi elemzések is kivétel nélkül hangsúlyozták. Májusban és júniusban 100-100 bázisponttal 16 %-ra csökkent az irányadónak számító egynapos betéti tender kamatszintje. Az elkövetkezendőkben is folytatódhat a monetáris lazítás. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke legalábbis utalt erre, amikor jelezte, hogy nagyjából szeptemberre érheti be az irányadó ráta a jelenleg 13 %-on álló alapkamatot.

Nagy valószínűséggel a júliusi, valamint az augusztusi kamatdöntő ülések is tartogatnak majd izgalmakat. Addig is a közben megjelenő inflációs adatokra kell figyelni, hiszen a jegybank döntéseit nagyban befolyásolhatja a pénzromlás alakulása is. Emellett az egyéb országspecifikus tényezőknek is lehet szerepe. Utóbbiak közül pozitív, hogy a Fitch Ratings nem minősítette le Magyarországot pénteki értékelésekor. Számíthat sokat ugyanakkor az is, hogy hogyan állnak az uniós pénzekért folytatott tárgyalások.

Forint – technikai elemzés

Az OTP elemzői több devizapárról is adtak ki technikai elemzést a mai napon. Az EUR/HUF esetében szerintük a 367,2-es természetes szintről egyre erősebb visszapattanások várhatók, de a fő piros vastag trend amíg nem törik, addig komoly forint gyengülés nincs a pakliban. A csökkenő trenden belül körülbelül 10-15 forintos gyengülés után lehet jobb forintvételi helyet találni az elemzés szövege alapján. Felfelé a 390,6-tól kezdve találunk erős ellenállásokat. Ellenállásként az előbbi mellett a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve. Támasz pedig a 367,2, valamint a 359,4 lehet az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!