2024 április 18

Vajon a kutyát se érdekli a HP?

Sok befektetőnek ugyan nem cseng ismerősen Seth Klarman neve, mégis ő az egyik legügyesebb azok közül, aki a belső érték alapján dönt. Köztudott róla, hogy ügyfeleinek eszközeiből jelentős hányadot, mintegy 20-50 százalékot tart készpénzben, de az is, hogy a nevéhez fűződő csoport, a Beaupost Group éves megtérülése 1983 óta 19 százalék körüli.

Hogyan képes egy konzervatív befektető ilyen hosszú időn át töretlenül 19%-ot keresni, ha ilyen sok készpénzen csücsül? Klarman a befektetési ötleteket egyszerű módszerrel, a részek összege szerint elemzi, és ha a részek a társaság részvényeinek piaci árfolyamánál jóval alacsonyabb áron forognak, akkor az adott részvényben pozíciót nyit. Csökkenő ár mellett vesz, emelkedő árfolyam esetén elad, és amikor a piacon az árfolyam eléri a részek összegével azonos értéket, az összes papírtól megszabadul. Ugye ez elég egyszerűen hangzik. Pedig ez a befektetés. Ehhez trendellenes hozzáállás és kötélidegzet kell.

Most éppen azért foglalkozom Seth Klarmannal, mert jelentős méretű állományt alakított ki HP részvényekből. Portfóliójának 14%-át alkotja ez az egy részvény. Kapóra jön a trendellenes érzületű elemzőnek manapság az, hogy (szinte) mindenki a PC-k korszakának alkonyáról beszél, és az utóbbi időben a nagy PC gyártókra, így a Dellre és a HP-re is hatalmas teher nehezedik.

A Klarman-féle Beaupost Group szakadatlanul vásárolja a HP részvényeket, kezdetben még alig 20 fölött vásárolt be, majd az elmúlt negyedévben bővítette pozícióját. Akinek tetszik Klarman stílusa, az most akár alacsonyabb áron is vehet HP-t, mint ő, mert csökkenő az árfolyam. Klarman valamivel 20 fölött kezdte a vásárlást, és mindaddig folytatni fogja, amíg az árfolyam esik. Mivel Klarman általában jelentős, 50 százalékos vagy akár annál nagyobb biztonsági ráhagyással dolgozik, a részvény legalább 30 dollárt ér.

De a pénzügyi bázisévre vonatkozó 4,5-ös PE értéktől eltekintve mi az, amitől ez a részvény ennyire vonzó? A társaságnak a legcsinosabb vonása az, hogy vevőköre elsősorban vállalati ügyfelekből áll. Ez a viszonylag egyszerű üzleti modell a vállalati technológiát biztosító többi üzleti tevékenységhez hasonlóan erőteljes ellátási láncra és üzleti kapcsolatokra épül. A RIM-mel ellentétben a HP árbevételét nem a fogyasztók kénye-kedve határozza meg. Tény, ami tény, a HP árbevétele viszonylag egyenletesen alakult.

A társaság részletes elemzése nélkül megvizsgálhatjuk a cég készpénztermelő képességét. A HP ugyanis 4 milliárd dollárnyi beruházással képes 10 milliárd USD cashflowt termelni, ami elég jelentős. Azaz egy év alatt legkevesebb 6 milliárd dollár készpénzt csenget be, ami feltételezésünk szerint évente 5%-kal csökken. Ha ennél agresszívebb, 10 százalékos diszkontrátát alkalmazunk, akkor a cég alapvető értéke 41 milliárdra jön ki, ami a folyó értéknél 25 százalékkal több.

Csakhogy manapság a HP háza táján nagy a zűrzavar. A gyenge nyereség valójában a cég drága felvásárlásainak sorával, és ezeknek a működő tőkére gyakorolt hatásával magyarázható, ami az eredménykimutatásban „rendkívüli ráfordításként” jelentkezik. Nos a szerkezetátalakítás terhei és a megkérdőjelezhető cégfelvásárlások ellenére a HP és a vállalati szektor szoros kapcsolata megmaradt, és a cég továbbra is képes 8-10 milliárd USD cashflow kitermelésére, márpedig a cég értékét ez határozza meg.

A következő ábráról leolvasható, hogyan vált el 2009 után a felvásárlások miatt egymástól egyre nagyobb mértékben a működési eredmény és a nettó eredmény. Ez gondot jelent, de egyszersmind ideiglenes jelenség is, hiszen gyakran előfordul, hogy a vállalatfelvásárlás görcseit csak néhány év alatt lehet csillapítani.

Aki tehát bízik Seth meglátásaiban és a HP vezér Meg Whitmanban, annak a HP akár jó fogás is lehet, de ahhoz a tekervényes utat előbb végig kell kereskedni. Arra nem lehet számítani, hogy a Greenlight Capitaltől a Dell adásvételből súlyos veszteséggel kilépő David Eihorn vagy a Pershing Square-től Bill Ackman ugyanezt az utat fogja követni. Bill a múlt évben meg is jegyezte, hogy a HP nem szerepel a bevásárló listáján, bár a részvény valóban olcsónak tűnik. Lehet, hogy a 2011 októbere óta realizált 28 százalékos csökkenés miatt mára már meggondolta magát. Tehát, akinek tetszik, amit Seth csinál, az fogadja meg ingyenes, nyilvánosan hozzáférhető tanácsát, és hajtson rá a HP-re.

Sikeres befektetést/kereskedést!