2024 május 23

Megugrott az Indiában gyártott iPhone-ok száma

Jelentős növekedést mutat az Indiában készülő IPhone-ok száma és értékesítése, miután az Apple Kína helyett Indiában terjeszkedik – összegezte a South China Morning Post című hongkongi lap a Counterpoint piackutató adatai alapján.

Az Indiában gyártott IPhone-ok száma tavaly 65 százalékkal nőtt az előző évhez képest, értékben pedig 162 százalékos növekedést mértek. Mindezzel egy időben Indiában az egy évvel korábbi 12 százalékról tavaly 25 százalékra emelkedett az Apple részesedése a teljes okostelefon kiszállításon belül. 2020-ban az indiai kormány egy 6,65 milliárd dolláros programot indított arra ösztönözve a globális okostelefon-gyártókat, hogy gyártásukat helyezzék át az országba. Globálisan az Iphone-ok 85 százalékát Kínában gyártják, de Kína meghatározó szerepe veszélybe került, miután az Apple úgy döntött, hogy ellátási láncát átszervezi. Ebben kiemelt szerepet kapott India.

Korábbi jelentések szerint az Apple szerződött gyártója, a Foxconn Technology Group 700 millió dollárt szán egy új gyár megépítésére Indiában, hogy növelje a termelést. A múlt hónapban pedig a Foxconn újabb megrendelést kapott az Apple-től AirPodok, vagyis vezeték nélküli fülhallgatók gyártására, és az ehhez kapcsolódó termelő üzemet mintegy 200 millió dolláros beruházással Indiában tervezik megépíteni. Iparági előrejelzések szerint 2027-ig az Apple Iphone-jainak mintegy 50 százalékát fogják összeszerelni Indiában.