2024 április 16

Elstartolt Elon Musk új cége, az xAI

xAI lett Elon Musk újonnan alapított mesterséges intelligenciával foglalkozó cégének neve. A vadonatúj vállalkozás a saját weboldalán mutatta be magát részletesen: https://x.ai/.

Az univerzum valódi természetének megértése

„Az xAI célja az univerzum valódi természetének megértése” – olvasható a honlapon. A csapat élén Elon Musk áll. Kollégái között pedig olyan szakértők szerepelnek, akik többek között az OpenAI-nál, a Google Researchnél, a Microsoft Researchnél és a DeepMindnél is dolgoztak.

A weboldalon Musk mellett Igor Babuschkin, Manuel Kroiss, Yuhuai (Tony) Wu, Christian Szegedy, Jimmy Ba, Toby Pohlen, Ross Nordeen, Kyle Kosic, Greg Yang, Guodong Zhang és Zihang Dai szerepel. Az xAI csapatának jelenleg Dan Hendrycks kutató ad tanácsokat, aki jelenleg a Center for AI Safety nevű nonprofit szervezetet vezeti, amelynek célja „az AI-vel kapcsolatos társadalmi szintű kockázatok csökkentése”.

Nyilvános beszélgetés

Az xAI csapata július 14-én Twitter Spaces beszélgetést tart, ahol a résztvevők „találkozhatnak a csapattal és kérdéseket tehetnek fel nekünk” – írja a weboldal. Konkrét időpontot nem adtak meg. Az xAI honlapja szerint a vállalat „különálló” Musk átfogó X Corp. cégétől, „de szorosan együtt fog működni az X-szel (Twitter), a Teslával és más vállalatokkal”.

Egy tavasz kellett az újabb céghez

Az xAI-ról először áprilisban hallottunk, amikor a bejelentések szerint Musk Nevadában alapította a céget. Akkoriban Musk szerepelt az igazgatójaként, és Jared Birchall, Musk családi irodájának igazgatója volt a titkára. Az xAI-ról akkoriban nem sokat lehetett tudni, de a jelentések szerint Musk a SpaceX-től és a Teslától kért finanszírozást az induláshoz.

Musk már korábban is részt vett egy jelentős AI-szervezetben, hiszen 2015-ben társalapítója volt az OpenAI-nak. Ebből azonban 2018-ban kilépett, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget a Teslával, amely szintén sokat dolgozik a területen. Azóta nyíltan kritizálta az OpenAI-t, és Tucker Carlson-nak azt mondta, hogy valami „TruthGPT” nevű dolog létrehozásán dolgozik.

Forrás: theverge.com