Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Protekcionizmustól tartanak a német elemzők

A két fő hajtóerő

Az ipari megrendelések, a magánfogyasztás és az export növekedése folytán az első negyedévben 0,6 százalékkal bővült a német gazdaság, nagyobb ütemben a tavalyi negyedik negyedévi 0,4 százaléknál.

A Bundesbank hétfőn azt közölte, hogy a második negyedévben a német gazdaság hajtóereje főleg a magánfogyasztás és az ipari kereslet hazai és külföldi bővülése volt. Különösen az unión belül nagy a kereslet a Németországban gyártott termékek iránt. Éves összevetésben naptári kiigazítással számolva 1,7 százalékkal bővült a német gazdaság január-márciusban.

Az előrejelzés

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a Nemzetközi Valutalap (IMF) 1,8 százalékos, a német kormány 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár, míg a Bundesbank 1,9 százalékkal számol. Jövőre pedig a német jegybank 1,7 százalékos bővülést vár, míg a német kormány 1,6 százalékkal számol.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német GDP, naptári kiigazítással számolva pedig 1,8 százalékkal. Elemzők rámutattak arra, hogy tavalyhoz képest az idei gazdasági növekedés részben naptárhatás miatt lesz mérsékeltebb, idén ugyanis kevesebb munkanap lesz, mint tavaly.

Amitől az elemzők tartanak

A Bundesbank szakértői jelentésükben rámutattak: a világban látható protekcionista tendenciák jelentős kockázatot jelentenek a globális gazdaság számára, az elemzők hozzátették: különösen az alacsony jövedelműek szenvedik el a globalizáció következményeit, azonban ez az érvelés nem igazolja a jelenlegi kereskedelmi rendszert érő támadásokat, így a Bundesbank szakértői a protekcionizmus helyett inkább a nemzetközi kereskedelem szabályainak továbbfejlesztését, alakítását javasolják.

Pozitív zárás

A német gazdaság jól teljesített a második negyedévben, bővülési üteme megegyezett az első negyedévivel – áll a német pénzügyminisztérium múlt csütörtökön ismertetett havi jelentésében.

A dokumentum összeállítói azzal számolnak, hogy negyedéves bázison a június végével záródott három hónapban a német hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint az első negyedévben.

A jelentés a német gazdaság szempontjából a bizonytalansági tényezők közé sorolta a Brexit tárgyalásokat és az amerikai elnök kereskedelmi politikáját. A német statisztikai hivatal augusztus közepén ismerteti a második negyedévi német GDP-re vonatkozó adatot.