2024 július 25

Nem elég szigorú a német-svájci adóegyezmény

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és svájci kollegája, Eveline Widmer-Schlumpf egy évvel ezelőtt írta azt a kormányközi egyezményt, amely a német állampolgárok adóelkerülését hivatott megakadályozni. A svájci kormány vállalja, hogy 2013-tól a német állampolgárok által svájci bankszámlára utalt jövedelmeket megadóztatja, és az ebből származó adóbevételt továbbítja a német államkasszába. A jövedelmüket Svájcba menekítő németek azonban – az egyezmény értelmében – továbbra is megtarthatják névtelenségüket.

A szerződést még jóvá kell hagynia a német alsó- és felsőháznak, ám utóbbiban az ellenzéki szociáldemokrata pártnak van többsége. „Nincs esély arra, hogy a Bundesrat a szerződést  jelenlegi formájában elfogadja” – mondta Schröder a 20 minutes svájci napilapnak adott szombati interjúban.

Svájcnak nyilvánosságra kell hoznia az adóelkerülők nevét! – szögezte le Schröder, aki 1998 és 2005 között volt német kancellár. „A svájci bankok elég ügyesek ahhoz, hogy törvényes pénzzel is jó üzletet csináljanak” – fogalmazott.

Hozzátette: „ha a jómódú emberek, akik Németország kiváló infrastruktúráját, a jó iskolák és a viszonylag nagyfokú biztonság kedvező hatásait élvezik, azt gondolják, hogy nekik ehhez nem kell adóbefizetéseikkel hozzájárulniuk, az elfogadhatatlan. És, ha más államok támogatják a német állampolgárokat ebbéli gyakorlatukban, az sem fogadható el.”