2023 február 05

Mindenki repülni akart novemberben

repülőNovemberben a kapacitások 6,1 százalékkal bővültek, így az átlagos töltöttségi mutató (load factor) 1,4 százalékkal 76,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az év első tizenegy hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva 5,1 százalékkal növekedett az utaskilométer (RPK).

A legnagyobb növekedést a közel-keleti légi cégek jelentették: 2012 novemberéhez képest 9,7 százalékos bővülést tapasztaltak, amely elsősorban az üzlethez köthető prémium utazások iránti nagyobb érdeklődésnek köszönhető.

Európában 4,1 százalékos keresletbővülés volt, viszont a kapacitások ennél nagyobb mértékben, 4,8 százalékkal emelkedtek, ezért a töltöttségi mutató fél százalékponttal 77 százalékra csökkent.

A kelet-ázsiai légi cégek 2012 novemberéhez képest 5,5 százalékos bővülésről számoltak be, ez elsősorban Japán és Kína jól teljesítő gazdaságának köszönhető az IATA szerint.

A belföldi forgalomban az IATA szerint 3,1 százalékos növekedés volt 2012 novemberéhez képest 77,7 százalékos töltöttségi mutató mellett, az év 11 hónapjában pedig 4,7 százalékkal több utas volt az előző év azonos időszakához viszonyítva a belföldi járatokon, a gépek pedig ebben a periódusban átlagosan 80 százalékos töltöttséggel üzemeltek.

A szövetség arra számít, hogy a növekedés a következő hónapokban gyorsulni fog. Az IATA a világ légi forgalmának 84 százalékát fedi le, taglétszáma 240 légitársaság.