Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Fordult az olaj jegyzése

Az amerikai WTI könnyűolaj 107,5 dollár felett is járt tegnap, ma azonban a hordónkénti árfolyam folyamatos gyengülést mutat. A Brent olaj jegyzése visszatért a 113 dollár alatti hordónkénti szintekre, ahol szűk tartományban ingadozik.

A befektetői aggodalmakkal ellentétesen nem csökkent egyelőre az iraki olajtermelés. A szállítmányozás szintje továbbra is napi 3,3 millió hordó olajat tesz ki. Az Egyesült Államok 275 különleges alakulatba tartozó katonát küldhet a térségbe, az egység feladata elsősorban a kiképzés és távoli irányítás, mintsem a direkt harcok felvétele lehet. A Pentagon légi támogatást küldött az öbölbe, a tengerészet pedig újabb hadihajóval erősítette meg jelenlétét.

Az iraki hadsereg ellentámadást indított az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) fegyveresei ellen, amely elsősorban az ország északi részének visszaszerzésére és a legnagyobb olajmező felszabadítására irányulhat.

A júliusi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 106,5 dollár körül mozog hordónként. Az augusztusi szállítású Brent olajjal 112,6 dolláron kereskednek.

Lefelé indult az arany

Háromhetes csúcsáról fordult le az arany, az iraki összecsapások háttérbe kerültek az amerikai jegybank ma kezdődő kétnapos kamatdöntő ülése előtt, valamint a vártnál kedvezőbb tengerentúli makroadatok sem kedveztek az árfolyam erősödésének.

A sárga nemesfém jegyzése a tegnapi kereskedés alatt egészen 1284,96 dollárig kúszott fel, a kereskedést végül 1263,6 dolláron zárta. A mai nap kismértékű emelkedést mutat a jegyzés.

Az amerikai ipari termelés, a lakáspiac bővüléssel kapcsolatos optimistább kilátások, valamint a New York állam feldolgozóipari teljesítménye egyaránt meghaladták a várt értékeket, együttesen a gazdaság erősödését jelezve. A hét kiemelt eseménye az amerikai jegybanki szerepet betöltő Fed kétnapos kamatdöntő ülése, amelyet sajtótájékoztató is követ szerda este. A várakozások szerint a kamatszint tartása mellett a havi kötvényvásárlási programot ismét 10 milliárd dollárral, 35 milliárd dollárra csökkentik a döntéshozók. A többletlikviditás esetleges, ismételt lefaragása negatív hathat az arany árára.

A spot arany jegyzése jelenleg 1265,7 dollár körül ingadozik unciánként.