2024 április 18

Felfüggesztik egyes cseh szeszesitalok forgalmazását

A közlemény hangsúlyozza: továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került volna a Csehországban mérgezést okozó, metil-alkoholt tartalmazó szeszesitalokból, ám a helyzet tisztázásáig az esetlegesen érintett termékek forgalmazását és fogyasztását sem javasolja a hivatal.

A jelenlegi tisztázatlan helyzet, a nyomon követés lehetetlensége a vállalkozások számára élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, amely kizárja a forgalomba hozatal lehetőségét. A kereskedőknek ezért is kell megtenniük minden szükséges óvintézkedést a fogyasztók egészségének, életének védelme érdekében – emlékeztetnek.

A Nébih felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a cseh egészségügyi minisztérium által közzétett listán szereplő termékeket jelentsék be a hivatalhoz, és a hatóság intézkedéséig a termékek forgalmazását függesszék fel, mivel azok jelenleg nem tekinthetők biztonságosnak. Amennyiben egy-egy termékkel kapcsolatban a kereskedőkben gyanú merül fel, úgy a minták laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztethetik a hivatallal.

A Nébih kéri a fogyasztókat is, ha gyanús terméket észlelnek, jelentsék a Nébih zöldszámán (06-80/263-244). Felhívják továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy saját érdekükben kizárólag legális forrásból, megbízható helyről származó termékeket fogyasszanak.

Az illegális értékesítési csatornákból származó élelmiszerek ugyanis a hatósági ellenőrzés kikerülésével kerülnek forgalomba, gyakran rossz minőségű, lejárt termékek, illetve – mint most is – akár életveszélyesen mérgezőek, fertőzőek lehetnek – olvasható a közleményben.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI kérdésére elmondta: üdvözli a Nébih felhívását, mivel a vásárlók egészségének megóvása mindennél fontosabb. Mindemellett emlékeztette a kereskedőket, hogy a legkisebb gyanú, vagy kétség esetén is kötelesek az adott árut a polcról levenni a vevők védelme érdekében. Ezért az OKSZ egyetért a Nébih javaslatával. A főtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy – véleménye szerint – pontos listája senkinek nincs a Magyarországra behozott cseh szeszes italokról. Bár az importőröknek azt be kell jelenteniük – tette hozzá.