2024 május 30

Csak a magyar bika indult jó irányba

Mínuszban a nyugat-európai indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,02 pontos emelkedéssel, 35 490,36 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,19 százalékkal erősödött.

A FTSE Eurofirst 300 index 0,16 százalék, az EuroStoxx50 index 0,12 százalék csökkenéssel indult a pénteki kereskedésben.

Londonban 0,09 százalékkal csökkent kezdéskor az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,12 százalékkal kezdett lejjebb előző záró értékénél.

A MetaTrader 4 szoftver az egyik legelterjedtebb program az online kereskedők között. Valójában néhány kattintással fel tudod telepíteni Windows-ra vagy más eszközre.

A Mol húzhatja a BUX-ot

Kiss Mónika kommentárjában hangsúlyozta, a BUX csütörtöki esésében elsősorban az OTP játszott szerepet, a bankpapír árfolyamának csökkenését profitrealizálás indukálhatta, mert specifikus hír nem érkezett.

A szakértő kiemelte, hogy az S&P nemzetközi hitelminősítő a korábbi stabilról pozitívra változtatta a Mol hitelminősítési kilátását, miközben az olajvállalat BB+ hosszú távú hitelminősítését változatlanul hagyta. A pozitív kilátások tükrözik azt a lehetőséget, hogy a hitelminősítést a BBB-szintre emeljék, a BBB minősítés már befektetésre ajánlott kategória. A hír a Mol kereskedését befolyásolhatja pozitívan, ennek megfelelően a BUX index is korrigálhat – közölte.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ma már lehet kereskedni a Kulcs-Soft papírjával

A Waberer’s bejelentette, hogy lezárult a Link és a Link Services akvizíciója, a hír megfelel a kibocsátási tájékoztatóban leírtaknak, így piaci hatásra nem számítanak.

A BÉT pénteken tájékoztatta a tőkepiac szereplőit: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról értesítette a tőzsdét, hogy a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyilvánosan Működő Részvénytársaság törzsrészvényeinek tőzsdei forgalmazását a pénteki kereskedési idő kezdetétől visszaállítja. Az MNB a héten szerdától függesztette fel a Kulcs-Soft részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Innen indultak az indexek

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 364,94 pontos, 1,02 százalékos csökkenéssel, 35 424,34 ponton zárt csütörtökön, a részvénypiac forgalma 10,3 milliárd forint volt.

Csütörtökön az európai tőzsdeindexek többsége veszteséggel zárt. A pán-európai indexek közül a Stoxx 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,31 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,02 százalékkal csökkent.

Londonban az FTSE-100 index 0,77 százalékkal, 57 ponttal 7488 pontra emelkedett, miután a font nyolc havi mélypontra gyengült az euróval szemben és a vártnál élénkebbnek bizonyult a júniusi kiskereskedelmi forgalom. Az euró két éves csúcsot ért el 1,16 dolláros jegyzés felett, miután az EKB elnöke jelezte, hogy az elkövetkező kamatdöntő ülések valamelyikén már meg fogják vitatni a mennyiségi monetáris lazító intézkedések fokozatos kivezetésének lehetőségét.

A frankfurti és a párizsi tőzsdeindexnek nem kedvezett az euró erősödése. A DAX 5 ponttal, 0,04 százalékkal 12 447 pontra, a CAC-40 17 ponttal, 0,32 százalékkal 5199 pontra csökkent. Madridban 0,22 százalék, Milánóban 0,19 százalék volt az indexcsökkenés.

Alig mozdult Amerika

Az amerikai indexek csekély változással, vegyes értékekkel fejezték be a csütörtöki globális tőzsdei napot, Ázsiában pedig szintén vegyes, többségében veszteséges indexekkel vette kezdetét a pénteki globális kereskedés.

A DJIA-30 index 0,13 százalékkal csökken, az S&P-500 index 0,02 százalék gyengüléssel egy pont híján rekordon zárt, a Nasdaq Composite indexnek viszont 0,08 százalék emelkedés is elég volt egy új zárási rekordhoz. Az index 2015 februárja óta első alkalommal hozott össze tíz napos egybefüggő nyereséges szakaszt.

Vegyes a kép Ázsiában
Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Tokió 0,22 százalék veszteséget, Szöul 0,16 százalék nyereséget, Sanghaj 0,07 százalék veszteséget, Hongkong 0,02 százalék nyereséget mutatott.