2024 május 23

Barroso aláírja a megállapodást

A pénteki megállapodás lesz az EU első kereskedelmi egyezménye a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7 országok csoportjának egy Európán kívüli tagjával. Kanada és az EU abban reménykedik, hogy a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a kétoldalú kereskedelem az áruk és szolgáltatások területén 23 százalékkal, 26 milliárd eurónyi értékben fog növekedni.

Barroso szerint a megállapodás fontos új lehetőségeket fog nyújtani európai és a kanadai vállalatoknak azzal, hogy növeli a piacok nyitottságát, és segíteni fogja az új munkahelyek létrejöttét az unióban. Az EU adatai szerint uniós szinten évi 12 milliárd euróval fog nőni a GDP az egyezmény miatt.

Mérföldkő lehet a megegyezés

Az EU-Kanada megállapodás mérföldkő lehet abból a szempontból, hogy nemcsak az importvámokat számolná fel, hanem egységesítené a határon túli vállalati beruházások működését is. Amennyiben a megállapodás sikeres lesz, később mintául szolgálhat egy esetleges EU-Egyesült Államok kereskedelmi egyezményhez is.

A tárgyalások döntő többsége már 2012 végén lezajlott az EU és Kanada között, 2013 februárjában azonban megakadtak az egyeztetések. A gyógyszerpiaci termékek szabadalmaztatási eljárásai, illetve tej- és húsipari termékek kereskedelmével kapcsolatban merültek fel gondok. Kanadai és uniós tisztviselők azóta elsimították a nézeteltéréseket, Harper és Barroso is háromszor találkozott emiatt személyesen.

Egyes technikai részletek még kidolgozásra várnak, de mostanra minden akadály elhárult a politikai megegyezés elől, és péntek délután meg fog születni a megállapodás.