2024 május 24

A növekedés még csak ezután következik

A Budapest Bank szerint a következő hónapokban fokozott érdeklődés várható a kis- és középvállalkozások (kkv) körében a kedvező kamatozású hitel iránt. A bankcsoport 28 milliárd forint értékben kötött szerződést az NHP második fázisának keretében. Ezzel november óta a bankcsoport helyezte ki az összes NHP2 forrás 16,5%-át, így a piaci részesedésén felül, kiemelkedő mértékben járult hozzá a kkv szektor fejlesztéséhez.

Főleg beruházásra kellett a hitel a cégeknek

A Budapest Bank vállalati üzletágánál a kkv-k igen jelentős hányada, 70 százaléka beruházási hitelt igényelt az NHP második szakaszában, de népszerű a forgóeszközhitel is. A bank vállalati üzletága eddig több mint 300 szerződést kötött, az összeg közel 40%-át pedig a pénzintézet számára stratégiai fontosságú agrárszektorba helyezte ki. A program keretében folyósított kkv hitelek átlagos összege 70 millió forint.

A Budapest Bank külön figyelmet fordít a legkisebb vállalkozásokra is: a mikrovállalati szegmens részére ez idáig közel 500 millió forintot folyósítottak, átlagosan 9 millió forintos hitelösszeggel. A kisebb cégek esetén is a beruházási hitel iránt mutatkozik a legjelentősebb igény, az új szerződések több mint kétharmadát ez a hiteltípus teszi ki. A bankcsoporthoz tartozó Budapest Lízing és Budapest Autó is aktív résztvevője a jegybank programjának, az elsők között kínálták a piacon a konstrukciójukat. A hitelprogram keretében elérhető pénzügyi lízing szerződések összege jelenleg megközelíti az 5 milliárd forintot a Budapest Lízingnél, míg a Budapest Autó 1,2 milliárd forintos eredménynél jár.

Lassan indult be a második etap, de miért?

A bank kkv szakértői szerint a második szakasz relatív lassú felfutásának több oka is van. Egyrészt az első fázis keretében a vállalkozások jelentős része már megvalósította a gyorsan végrehajtható fejlesztéseket, másrészt a második szakasz jóval szigorúbb feltételekkel indult. Pozitívum ugyanakkor, hogy a vállalkozásoknak most hosszabb idő áll rendelkezésükre, így kiérleltebb beruházásokat készíthetnek elő, amelyek vélhetően hosszabb távú előnyökkel járhatnak a vállalatok és az egész gazdaság számára. A májustól életbe lépett változások is további lendületet adhatnak a programnak.

„Várakozásaink szerint az év második felében fokozódik az érdeklődés, a teljes kihelyezett összeg decemberre meghaladhatja az első fázis 700 milliárd forintos eredményét. A Budapest Bank ügyfelei körében is a korábbi szakasz eredményeit felülmúló kihelyezésre számítunk. Ezt segíthetik a program folyamatos fejlesztései, aminek köszönhetően bankcsoportunk is újabb konstrukciókat kínál a vállalkozások számára” – mondja Takács Zoltán, a bank vállalati értékesítési vezetője.