2024 április 22

Zöld nap van ma a tőzsdéken

BUX

A magyar piac nagy indexének tartóoszlopa hősiesen tartotta magát a nulla közeli elmozduláshoz. Az index súlyának egy harmadát adó OTP szorosan követő stagnálást mutat. A múlthéten nagy emelkedésen ment keresztül a papír, a két héttel ezelőtti zuhanás korrekciójaként. A jelenlegi 9850 forint környéki árfolyamban nagy szerepet játszott, hogy a moratórium okozta külföldi eladási pánik véget ért és kellő mennyiségű befektető választotta magáénak az értékpapírt.

DAX

A franfurti értéktőzsdén egy százalék körüli emelkedés történt, mely a nemzetközi hangulatnak is betudható. A legnagyobb növekedést felmutató cég a Bayer, melynek 4 százalékkal nőtt az árfolyama. A német gyógyszergyártó papírjaiban óriási a volatilitás, így várhatóan nagy mozgás lesz a továbbiakban is. A mai növekedést a múlthéten egy nagyobb zuhanás előzte meg. A legnagyobb forgalom a Deutsche Bank papírjaiban volt, mely másfél százalékos elmozdulást hozott pozitív irányban.

FTSE

Az angol piacokon egy százalékhoz közelít a a növekedés, de a brexit körüli kérdőjelek miatt továbbra is feszültség vannak a brit piacon. A legnagyobb forgalmat elérő Lloyds Banking árfolyama 1,3 százalék feletti esésben van, ezzel nagyban hozzájárulva az index elmaradásához.

USA

Az Egyesült Államokban nagy feszültséget okozott a múlt héten, hogy Trump elnök elkapta a koronavírust, de a hétvége során a világ legerősebb gyógyszereivel úgy néz ki, hogy sikerült leküzdenie a betegséget. Az orvosai szerint állapota stabil és a hírek szerint még ma délután kiengedik a korházból.

Az S&P 500 Futures negatívan kezdte a hétfő hajnali kereskedést, de az elnök körüli pozitív hírek hatására a piac nyitáskor már rakétaként lőtt a magasba. A legnagyobb forgalma az Applenek van eddig, mely közel 2 százalékot emelkedett a nyitás óta.

A Nasdaq ma is jobban teljesít, mint a hagyományosabb cégeket tartalmazó index társai. Kissé irónikus. hogy a második legnagyobb forgalom a Tesla papírjaiban van, de továbbra sem kerül be a fenti indexbe. A technikai elemzésekről mai korábbi cikkünkben olvashat, ahol részletesen leírtuk az indexek veszélyes jelzéseit.