2023 december 03

Órákra leállt a Volkswagen csoport több gyára

Informatikai fennakadás miatt órákra leállt a termelés a Volkswagen csoport (VW) számos üzemében, a német autóipari társaság tájékoztatása szerint. A szerdán dél körül keletkezett problémát éjszaka sikerült orvosolni.

Az informatikai infrastruktúra működése helyreállt, „a hálózat ismét stabil” – közölte a cég csütörtök reggel. Az eddigi adatok szerint informatikai támadás nem történt. Nincsenek arra utaló jelek, hogy külső hatások okozták a fennakadást. A termelés várhatóan terv szerint folytatódik, bár egyes rendszereket átmenetileg befolyásolhatja még az eset – tették hozzá. A VW wolfsburgi központjában észlelt meghibásodás miatt a csoport névadó márkájának mind a négy németországi üzeme – Wolfsburg, Emden, Osnabrück, Zwickau – leállt. Gondok akadtak három alkatrészgyárban és az Audinál is. A helyzet kezelésére válságstábot állítottak fel. A vállalati hálózatot üzemeltető informatikai szolgáltató jellemzése szerint „hatalmas probléma” keletezett. Nemcsak Németországban, hanem világszerte érintett VW-telephelyeket – ismertette a távirati iroda.

A Handelsblatt című üzleti lap jelentése szerint a számos fontos alkalmazást érintő meghibásodás még az amerikai Chattanoogában működő VW-gyárban is fennakadásokat okozott, márkaszervizek és értékesítő partnerek munkáját is hátráltatta. A VW az autóipar egyik legnagyobb szereplője, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és az Audi mellett a Bentley, a Bugatti, a Cupra, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.