2024 május 23

Miért jó választás a villanypásztor? Mit érdemes tudni róla?

Egy adott terület megvédésére számtalan eszközt szokást használni. Ezek közé tartoznak a hétköznapi kerítések, amelyek az esetek többségében elég hatékonyak, de van, amikor ez sem elég. Itt kerülnek képbe a villanypásztorok, amiket számtalan helyzetben és területen használnak a hétköznapokban.

A villanypásztor előnyei, avagy miért is olyan hatékony?

Az elektromos kerítéseknek többféle felhasználási módja is létezik, mint azt elsőre gondolnánk. Elég megnézni a Vinex villanypásztor webáruház termékeit, és máris láthatjuk, hogy milyen széles eszköz és kiegészítő paletta érhető el mindenki számára. Sok funkciót képes ellátni egy elektromos kerítés. Az egyik leggyakoribb felhasználási módja az, amikor egy termőföldet kell megvédeni a behatolókkal szemben.

Gyümölcsösök, szőlőültetvények, különböző takarmánynövények mind ki vannak téve a vadkár veszélyének. Itt az elsődleges problémát nem az jelenti, hogy falatozni fognak az őzek, szarvasok és vaddisznók a terményből, hanem az, hogy a művelet során letapossák a friss hajtásokat, feltúrják a növényzetet. Rövid idő alatt elérhetnek egy több százezres, de akár milliós kárt is.

A legjobb megoldás természetesen az, ha megelőzzük a bejutásukat a termőföldre, amire a leghatékonyabb módszer a villanypásztor használata.

Nemcsak a nagyobb területeket lehet ilyen módon megvédeni, de akár még a kiskertekben is használhatunk elektromos kerítést. Ma már kisebb eszközök is elérhetőek, amelyek kifejezetten a háztáji részek védelmére készültek.

Ha van egy gyönyörű virágos rész, akkor azt elkeríthetjük villanypásztorral, és nem kell amiatt aggódni, hogy a család kedvence letapossa, kitépi a helyéről a legszebb növényeket.

Az erdészetek is gyakran használják

Ha egy új erdő telepítése történik, ott kiváltképp fontos az, hogy a csemeték ne sérüljenek meg. Ehhez a legjobb módszer, ha villanypásztorral határoljuk körbe az adott területet. Ezzel minden behatolót kívül tarthatunk. Kirándulás során is gyakran találkozhatunk villanypásztorral. Ilyenkor nem kell megijedni, a legfontosabb, hogy ne akarjuk megfogni a kerítést.

A szabványos villanypásztor készülékkel felszerelt rendszerek sérülést nem okoznak, de az biztos, hogy kellemetlen élményben lenne részünk, amit jobb elkerülni.

Az állattartás szerves része

A villanypásztor egy igazán könnyen telepíthető eszköz. Ennek köszönhetően az állattartásban is alkalmazzák. Egyszerűen lehet kialakítani új karámokat, karámrendszereket és a modern legeltetéstechnikában is komoly szerepet játszik.

Vannak olyan villanypásztorok, amelyeket nemcsak telepíteni lehet egyszerűen, de felszedni, áthelyezni is. Ha növelni kell az adott területet, az is megoldható. Ha pedig új legelő elhatárolására van szükség, akkor gyorsan felszedhető és átrakható az új helyre a kerítés.

Fontos, hogy a villanypásztor nem okoz sérülést, kárt az állatok testi épségében, a cél csupán egy kellemetlen élmény, hogy ne próbálkozzanak a be- vagy éppen kijutással.