2024 április 22

Mi történik ma a piacokon?

A hét első felében a teljes világot lázban tartotta az első elnök jelölti vita. Hétfőn az árfolyamok nagyot ugrottak a teljes pénzügyi és energia szektorban, míg a hét folytatásában itt nem történtek nagyobb elmozdulások. A hétfői ugrás óta jellemzően nincs komolyabb elmozdulás, de az amerikai határidős indexek ma nagyon pozitív irányba mentek. Mivel az elnökjelölti vita nem rejtett magában sok információt a gazdaság szempontjából, így a befektetők visszatértek a piacokra és nő a volatilitás.

BUX

A magyar tőzsde nagy indexe kevésbe követi az amerikai trendeket, mint a nyugat-európai társai, de ma pont jobb napja van, mint a nagyoknak. Az index tartó oszlopaként 35 százalékos súlyozással az OTP diktálja a fő irányt, melynek árfolyama erősen korrelál a Bank of America árfolyamával. Ma az index eddig 0,46 százalékos nyereséget ért el, míg az OTP folytatni tudja hétfői szárnyalást és 2 százalék felett teljesít 9500 forint környékén. A Richter árfolyama folytatja gyengélkedést és 1,2 százalékos veszteségben van. A MOL reggel megnézte milyen az időjárás 1700 felett és inkább úgy döntött, hogy visszajön 1670 környékére. Ezzel kisebb esést tudhat magáénak. megjelent az OPUS éves jelentése, melyről itt olvashatnak részletesen.

DAX 30

Mai teljesítménye nem minősíthető rossz vagy jónak, mert 0,1-2 százalék között mozog reggel óta. Az index fő szereplői ma a Bayer, Deutsche Telekom és a Deutsche Bank. A nap nyertese különösen nagy forgalommal egy kisebb cég, mely az Infineon névre hallgat. Növekedése 6,3 százalék a nap elején. A cég B2B technológiai megoldásokkal foglalkozik és régóta tartó emelkedésben vannak a papírjai. A legnagyobb vesztes a Bayer, melynek délelőtt már 9,8 százalékot esett az értéke. Az esés oka az elbocsátások és költségcsökkentések, melyek a recesszió eredményei.

FTSE 100

Az angol piacnak ma jobb napja van, mint a német versenytársnak, de itt sem tudják hozni a reggeli a lendületet. A forgalomban nincs különös kiugrás, a Lloyds vezeti a listát, de a Glencore kisebb meglepetést okoz. Nagyobb elmozdulást az IAG részvényeiben van, de sajnos negatív irányba és 4,4 százalékkal. Az angol font ma gyengült a dollárral szemben fél százalékkal is többet.