2024 július 25

Meddig folytatódhat még a Mol vesszőfutása?

Az elmúlt néhány hónapban (az előző alig 1 hetet kivéve) rengeteg cikk szólt a nemzetközi részvénypiacok túlárazottságáról, a korrekció mielőbbi szükségességéről, akár már arról is, hogy a dotcom lufihoz hasonló jelenségeket láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacnak azonban nemhogy új csúcsra emelkednie, de az év eleji szintjeit sem sikerült még elérnie, a Richteren kívül mindegyik blue chip jelentős távolságra van még az akkori árfolyamoktól. A Mol Nyrt. közülük is a leggyengébben teljesít: 2019-es záróárfolyamától számolva közel 45 %-ot esett, a keddi árfolyama mindössze 144 pontra van a márciusi, 1500 Ft-os aljtól. Mik lehetnek a magyar olajmulti hanyatlásának okai?

 

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_a0ed8f6e1a0a6d7fb28ba63cecff5e8d.png

Ahogy a fenti napos grafikonon láthatjuk, a koronavírus válság kitörése utáni csúcsát még áprilisban érte el 2190 Ft-on, azóta kisebb megszakításokkal folyamatos esésről beszélhetünk. A legutóbbi, augusztusi kitörési kísérletet az 50 napos mozgóátlag állította meg, illetve a részvény „sikeresen” kioldalazza  rendre a túlvettséget jelző indikátorokat, így gyakorlatilag még mindig van tér az esésre. A rés betöltésre került, ami hozhat némi vevői kedvet a Mol részvényei iránt, azonban innen a következő támasz már csak az 1500 Ft-nál található márciusi mélypont, mint duplaalj lehetőség. A ROC indikátor szerint azonban rövidtávon kisebb felpattanást kell látnunk a részvény esetében.

 

Nemcsak technikai okai vannak azonban az esésnek. A Mol 3 fő üzletága a kutatás-termelés (upstream), a finomítás-kereskedelem (downstream), valamint a fogyasztói szolgáltatások. Az upstream üzletágat leginkább a még mindig igen alacsony olajár húzza le, vélhetően a keddi, 3,5 %-os esés is az olajár beszakadásának volt köszönhető. Bár már hónapok teltek el a negatív olajár sokkja óta, a mostani árszint még mindig távol áll a tavaly megszokott 50-60 dolláros szinttől.

A lenti táblázatban a finomítói marzsok alakulását követhetjük nyomon, ami jól előre jelzi a downstream teljesítményét.

Január Február Március Április Május Június Július Augusztus
Csoportszintű finomítói árrés (USD/bbl) 4,8 4,8 9,3 9,1 0,4 -1,3 0,9 0,9

(www.molgoup.info.hu alapján)

Láthatjuk, hogy nem igazán jövedelmező a korábban élen járó finomítás-kereskedelem sem ilyen finomítói marzsok mellett. A Mol egy integrált olajvállalat, így egy békés helyzetben (amikor is az olajár emelkedik és finomítói marzsok esnek, vagy fordítva) stabil profitot kellene felmutasson. Az olajár és a finomítói marzsok együttes esése azonban olyan kihívás elé állítja a vállalatot, amit a részvényárfolyam szerint legalábbis nem képes még kezelni.

A negatív trendet talán a jó külföldi hangulat, a réstől (vagy a duplaaljtól) való fordulat, illetve egy jövőbeli osztalékfizetésre való utalás fordíthatja meg. Hozzá kell tennünk ugyanakkor: nem Mol-specifikus jelenségről beszélünk, elég, ha az Exxonmobil, vagy a Chevron árfolyamát szemléljük.

 

Források:

www.investing.com

www.molgroup.info.hu

www.portfolio.hu