2024 július 14

Káosz van az áruszállítók sztrájkja miatt a spanyoloknál

A cég közleményéből kiderült: akadozik az alkatrész utánpótlás Galiciából és Madridból, így jelenleg bizonytalannak látják, hogy folytatódhat-e a gyártás a jövő héten. Hasonló gondokról számolt be a galiciai Estrella sörgyár is, amely nyersanyaghiány miatt szintén fontolgatja, hogy ideiglenesen leállítja működését. A mintegy 60 céget képviselő spanyol tejipari szövetség (Fenil) csütörtökön jelentette be, hogy a feldolgozó üzemekben kénytelenek felfüggeszteni a munkát. Az ország számos területéről érkeznek jelentések árucsökkenésről, egy-egy termék hiányáról. A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint leginkább friss termékekből, zöldségből és gyümölcsből, valamint halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A madridi nagybani piacra (Mercamadrid) pénteken 32 százalékkal kevesebb áruszállító kamion érkezett be mint egy héttel korábban. A legjelentősebb disztribúciós cégeket összefogó szervezet, az ANGED számításai szerint az élelmiszer szektor vesztesége mintegy 600 millió euróra tehető. A közúti áruszállítást hétfő óta nehezítik részleges, vagy teljes útlezárások, fogalomlassító demonstrációk országszerte, miután az egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett. Akciójukkal a többi közt az ukrajnai háború miatt megugró üzemanyagárak és az ágazatot érintő más nehézségek, például a tisztességtelen piaci magatartás ellen tiltakoznak.

A spanyol kormány szerint bojkottról van szó, nem pedig sztrájkról, amely mögött a szektor egy kisebbségi, a szélsőjobboldalhoz köthető csoportja áll, ezért nem tárgyal velük a követelésekről. Raquel Sánchez közlekedési miniszter az ágazatban dolgozók többségét képviselő Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságával (CNTC) egyeztetett a szektort érintő nehézségekről. A kabinet ígérete szerint március 29-én hozza nyilvánosságra az energiahordozók árának csökkentésére vonatkozó intézkedéscsomagját. Manuel Hernández, az akciót szervező platform elnöke cáfolta, hogy közük lenne a szélsőjobboldalhoz, véleménye szerint ezzel az állítással hitelteleníteni akarják tiltakozásukat, amely azonban így állandósulni fog – ismertette a távirati iroda.

A spanyol hatóságok az elmúlt napokban hat embert tartóztattak le, további 34 ellen eljárást indítottak a tiltakozásokat kísérő erőszakos cselekmények miatt, amelyek során bántalmazták a sztrájkhoz nem csatlakozó sofőröket és megrongálták járműveiket. Országszerte több mint 23 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az ellátási lánc zavartalanságának biztosítására, egyebek mellett a kamionkonvojok kísérésével és a teherszállítási csomópontok őrzésével.