2024 február 28

Hogyan válasszunk megfelelő motorolajat hajóhoz?

Ha szeretnénk, hogy hajónk motorja hosszú életű legyen, néhány dologra oda kell figyelnünk. Ezek közül talán az egyik legfontosabb az, hogy milyen fajta és milyen minőségű motorolajat használunk.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogy miért érdemes a hajótulajdonosoknak mindig jó minőségű olajat választaniuk. És természetesen azt is, hogy hogyan találhatják meg a számukra ideális megoldást.

Milyen típusú motorolajra van szükség egy hajóhoz?

A kezdő hajósokban joggal merülhet fel a következő kérdés: speciális olajra lesz szükség egy motorcsónakhoz, vagy az autóba töltött, hétköznapi megoldás is megfelelő lehet? Utóbbi alternatíva csábító lehet, azonban a válasz egyértelműen az, hogy nem. Ha vízre szállunk, akkor érdemes a FilterABC hajókhoz tervezett motorolajai közül választani.

Nem véletlen, hiszen a motorcsónakok esetében alkalmazott olaj sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint azok a termékek, melyeket az autók esetében használunk. A hajómotorok elrendezése és hűtése is egészen más, így a motorolaj oxidációja és termikus igénybevétele is magasabb szintű.

A hajók fedélzetén használt olajok összetétele tehát ennek tükrében eltérő. Az ilyen termékek általában több kopásálló adalékanyagot is tartalmaznak. Éppen ezért nem érdemes őket az egyszerű, autókhoz tervezett motorolajjal helyettesíteni. 

Ha kezdők vagyunk, célszerű gyakorlott hajós segítségét kérni, vagy a választás előtt elolvasni, melyik termék használatát ajánlja az adott csónak gépkönyve. 

Folyik az olaj? Hárítsuk el a hibát indulás előtt!

A biztonságos hajózás érdekében fontos, hogy mielőtt vízre szállnánk, mindig végezzünk teljes körű rutinellenőrzést. Ennek szerves részét képezi többek közt az olajszint, a hűtővízszint és az ékszíj feszességének ellenőrzése.

Ne feledkezzünk meg továbbá az olajtálca vizsgálatáról sem. Ha olajfolyást tapasztalunk, mindenképp tárjuk fel a probléma okát és szüntessük meg azt, mielőtt nekivágnánk a víznek. Végül pedig figyeljünk oda arra, hogy legyen nálunk szerszámkészlet. Erre nagy szükség lehet többek közt egy ékszíj- vagy impellercsere során is.

Sose spóroljunk a minőségen!

A biztonságos és kényelmes vízre szállás érdekében fontos, hogy mindig jó minőségű, kifejezetten hajózáshoz tervezett motorolajat használjunk. Lehetőleg pedig válasszunk olyan márkát, aminek a nevét jól ismerjük. A kevésbé ismert brandek sokszor kínálnak olcsó alternatívát, az alacsony ár azonban sokszor a minőség rovására megy. 

Fontos, hogy ezen a téren sosem szabad kompromisszumot kötni! Hiszen gondoljunk csak bele: ha a nyílt vízen derül ki, hogy valami nincs rendben, már nem lesz alkalmunk arra, hogy a nem jól működő dolgokat pótoljuk vagy lecseréljük. 

A motorolaj pedig olyan dolog, amin nem csupán hajónk motorjának épsége, de a biztonságunk is múlhat. Ez pedig jóval többet jelent, mint literenként néhány forintnyi spórolás.