Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Borús képet fest a német cégek kilátásáról az ifo hangulatindexe

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szezonálisan kiigazított hangulatindexe októberben 84,3 pontra esett az előző havi 84,4 pontról, amely 2020 májusa óta továbbra is a legalacsonyabb érték. Az októberi mutató megfelel a Reuters elemzői várakozásainak. Az index két eleme közül az aktuális helyzetet mérő mutató ötödik egymást követő hónapban csökkent, a hat hónapra előre tekintő várakozásokat számszerűsítő indikátor azonban javulást jelzett. A vállalatok rosszabbnak ítélték aktuális üzleti helyzetüket, mint egy hónapja, az index a szeptemberi 94,5 pontról 94,1 pontra esett.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat számszerűsítő index az előző havi nagy visszaesést követően októberben minimálisan emelkedett, a szeptemberi 75,3 pontról 75,6 pontra. „A cégek várakozásai javultak, de továbbra is tele vannak aggodalommal. A német gazdaság nehéz tél elé néz” – értékelte a jelentést Clemens Fuest, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) elnöke. A pénteki adatközlés előtt a Reuters elemzői konszenzusa azzal számol, hogy a német gazdaság kibocsátása negyedéves összevetésben a szeptemberben záruló harmadik negyedévben 0,2 százalékkal esett.

Az ifo várakozásai szerint a gazdaság zsugorodása az utolsó negyedévben is folytatódik és 0,6 százalékos GDP csökkenéssel számolnak. A hivatalos kormányzati előrejelzés szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre recesszióba csúszik, az energiaválság, az emelkedő árak és az ellátási lánc problémái miatt. Az októberi ifo jelentés szerint az építőiparban és a feldolgozóiparban tovább romlottak a várakozások, a szolgáltatási szektorban és a kereskedelemben valamelyest javultak szeptemberhez képest. Az ifo intézet havi rendszerességgel 9 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével összeállított üzleti hangulatindexe az egyik legfontosabb német makrogazdasági indikátor, ami a tapasztalatok alapján viszonylag pontosan előre jelzi a gazdasági teljesítmény alakulását az országban – ismertette az MTI.