Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

A kiegészítők és feljavítók szerepe a makettezésben

Előbb-utóbb minden makettezőben felmerül az igény, hogy még részletgazdagabb alkotásokat hozzon létre. Ezen a ponton már a csomagban lévő alkatrészek nem bizonyulnak elegendőnek, hiszen jóval realisztikusabb elemekre vágynak a készítők. Például még élethűbb lövegcsőre, futóműre, kabinra. 

A lehetőség persze adott, hiszen dönthetünk a plusz kiegészítők, feljavítók beszerzése, vagy épp a meglévő tartozékok átalakítása, csinosítgatása mellett.

Milyen kiegészítőket vásárolhatunk?

Amint megnézzük a Modellfutár fotómaratás termékkörét, láthatjuk, hogy mindenféle kiegészítő beszerezhető, ráadásul külön kategóriákra lebontva. Repülőkhöz, harci járművekhez, autókhoz, melyek által még élethűbb alkotások születhetnek.

Azt viszont fontos megjegyeznünk, hogy ezen termékek használatához feltétlenül szükséges egy bizonyos fokú rutin. Elsősorban a haladók pályája, de persze bárki beletanulhat, hiszen a végcél az egyre realisztikusabb, részletgazdagabb makettek létrehozása. 

Napjainkban már bőséges a felhozatal kiegészítők, fotómaratások terén, ha tehát feltett szándékunk, hogy remekműveket alkossunk, rengeteg plusz kellék adott hozzá. Mindenképpen akkor álljunk neki a feljavításnak, ha már kifogástalanul meg tudunk építeni egy makettet, vagyis az alapvető lépések már jól mennek.

Először is tisztázzuk, hogy mit is jelent a fotómaratás. Ezen termékeknél a PE jelzés a Photo Etched Part megnevezéséből származik. A művelet során az egyes darabok 3D-s kinézetét 2D-sre bontják le, s ennek készítik el a speciális nyomtatott rajzát. Ezt követően rányomtatják ipari sárgaréz lapra egy UV-fényre reagáló anyaggal, vagyis mintha egy pajzs készülne a lemez fölé. Innentől pedig más-más eljárással feloldják azon részeket, amelyek nem tartalmazzák a “védőpajzsot”. Ennek eredményeképp a minta kirajzolódik. 

Gyantakiegészítők, 3D nyomtatott kellékek

Ha pedig komplett szerkezeti egységek beszerzése a cél, érdemes szétnézni a gyantakiegészítők között. Ezek előnye, hogy olyan apró részletek is megjeleníthetők, amelyek a fotómaratott tartozékoknál az eljárásból adódóan nem lehetségesek. 

Hogyan készülnek? A mesterdarabról egy negatív szilikonformát hoznak létre, s ebbe öntik a műgyantát. Ezen a módon csodálatos alkotóelemek látnak napvilágot, például egy teljes kabin a Spitfire vadászrepülőhöz. 

Persze azt hozzá kell tennünk, hogy nehéz a velük történő munka, tehát a szép végeredményért meg kell küzdeni.

Egyre bővül az előre festett 3D nyomtatott kiegészítők palettája is, jelenleg legfőképp az Eduard gyártásában.

Kedvünkre szépítgethetjük makettünket

Láthatjuk, hogy bőven akad lehetőségünk a gondosan elkészített példányunk csinosítgatására. Ezáltal még realisztikusabb, még élethűbb alkotások hozhatók létre. Mi másért fognánk bele ebbe a csodálatos hobbiba, ha nem azért, hogy részletgazdag remekművek szülessenek?