Pattanásig feszült helyzet alakult ki a térségben. A történéseket a tőzsde is érzi, bár a nemzetközi forma se bíztató.

A hétfői nap folyamán rakétatámadást intézett a Hamász terrorszervezet Izrael ellen. A palesztin szunnita csoport által intézett támadás, többek között Jeruzsálemet is sújtotta. Nem hivatalos adatok szerint, közel 150 rakétát lőttek Izraelre. Ezeknek jórészét a légvédelmi rendszerük hatástalanította, még becsapódás előtt. A konfliktusra azonnal reagált az amerikai külügyminiszter, a magyar származású Anthony Blinken. A helyzettel kapcsolatos aggodalmait az EU biztonságpolitikai szakértője, Josep Borrell is kifejtette. 

A fejlemények hatására az izraeli védelmi minisztérium ülésezett. Ezen Benjamin Netanjahu kormányfő is részt vett. Az éjszaka folyamán pedig ellencsapást eszközöltek. A Hamász gázai övezetben lévő katonai támaszpontjait vették célba, sikerrel. A konfliktus jelenleg nem eszkalálódik, azonban a hangulat pattanásig feszült a térségben.

Ezt a piac is érezte 

Kitörés után, a csúcsról fordult lefelé a TASE – www.investing.com

Noha nem a tegnapi nap volt a tőzsdei kereskedések fénypontja, az izraeli értéktőzsde helyzetét az incidens is meghatározta. A Tel Aviv Stock Exchange (TASE) néhány napja csúcsai közeléből fordult lefelé. A medve dominancia nem feltétlen lesz tartós. Ez nagyban függ a térség biztonságpolitikai kockázataitól, illetve a világpiaci hangulattól.  

A TASE-n egyébként 544 vállalat értékpapírjait jegyzik, amelyek közül 56 cég más tőzsdéken is jelen van. A jelenleg 2,5%-os mínuszban lévő tőzsdei indexnek különösen rosszkor jöttek a hírek. Az elmúlt héten ugyanis nagyon szépen teljesített a TASE, és a kitörés sem volt veszélyben. A jó teljesítményhez hozzájárult a példátlan átoltottsági helyzet. Izrael oltási programját egyértelműen értékelték a befektetők is. A belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságát viszont jól mutatja, hogy a jelenlegi kormányfő nem tudott kormányt alakítani az elmúlt hetekben. 

Hadgyakorlat és megoldási javaslat 

Az elmúlt napok során Izrael hadserege, egy hónapos hadgyakorlatba kezdett a térségben. A példátlan hosszúságú akcióra reagált feltehetően a Hamász terrorszervezet is. Erre korábban már egy másik szervezet, a libanoni központú Hezbollah vezetői is negatívan reagáltak. Izraelben egyébként Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalását ünnepelték épp, amikor jött a hétfői rakétatámadás. Az ügy kapcsán az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést kezdeményezett. Az itt előterjesztett nyilatkozatot elutasította az USA. Izrael legfőbb külpolitikai szövetségese ugyan beleegyezett a szakértői felülvizsgálásba, de a status quo megőrzését nem támogatta.