Az előzetesen vártnál magasabban alakult a német infláció, a ma délután nyilvánosságra hozott előzetes adatok alapján éves szinten 7.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke Németországban.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdésévé az infláció vált. A magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az infláció a világ szinte minden táján fejtörést okoz, Amerikában ugyan júliusban némileg enyhült az inflációs nyomás, az európai országok túlnyomó többségében továbbra is a növekvő tendencia jellemző.

A német statisztikai hivatal, a Federal Statistical Office által ma délután nyilvánosságra hozott beszámolója alapján az előzetesen vártnál magasabban alakult a német infláció augusztusban. Az előzetes adatok alapján a tavalyi év azonos periódusához képest 7.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a közgazdászok előzetesen 7.8 százalékos inflációt prognosztizáltak. A német infláció egy hónappal korábban, idén júliusban 7.5 százalékon alakult. A végső augusztusi inflációs számokat szeptember 13-án hozza nyilvánosságra a Federal Statistical Office.

Az áremelkedés mértéke az energia és az élelmiszerárak tekintetében volt a legmagasabb mértékű. A német statisztikai hivatal közleménye szerint az energiaárak augusztusban 35.6 százalékkal drágultak, míg az élelmiszerek árában éves szinten 16.6 százalékos volt a drágulás mértéke augusztusban.

Súlyosbodik az energiaválság (www.shutterstock.com)

A német DAX-index az inflációs adatok ellenére kifejezetten jól áll, kora délután közel 2 százalékos pluszban járt az index jegyzése.

Júniusban az amerikai börzékkel egyidejűleg a német benchmark index is látványosan felpattant, augusztus 17-én azonban élesen lefordult a DAX. Az augusztusi fordulatot követően a nyári rally jelentős részét visszakorrigálta a német tőzsdeindex, 2022-ben továbbra is több mint 17 százalékos mínuszban van a DAX.

(www.tradingview.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com