A közelmúltban szépen teljesítettek az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények, sokan optimisták a jövőt illetően. Az S&P 500 egy kulcsfontosságú szint fölött tudott zárni, ami erősítheti a bullish szentimentet, azonban továbbra sem árt az óvatosság.

Az S&P 500 pénteken egy kulcsfontosságú szint fölött tudott zárni, ami erősítheti a bullish szentimentet, valamint némileg igazolhatja azon spekulációkat is, hogy a piacok már túl vannak a medvepiac mélypontján. A növekvő optimizmus ellenére az elemzők továbbra is óvatosságra intenek.

Az S&P 500 benchmark index pénteken 1.7 százalékos emelkedést követően 4 280.15 ponton zárt. Az S&P 500 január 3-án rekordmagasan, 4796.56 ponton zárt, egyelőre úgy tűnik, hogy a benchmark index június 16-án 3 636.87 pontos árfolyam mellett elérte a lokális mélypontját. A 4 231 pontos szint fölötti zárás kulcsfontosságú volt, az S&P 500 ezen szint fölött visszakorrigálta a január csúcs és a júniusi mélypont közötti esés 50 százalékát, ami egy erős Fibonacci szintnek felel meg.

FactSet, MarketWatch

Jonathan Krinsky, a BTIG vezetőelemzője elmondta, hogy „1950 óta nem volt olyan medvepiacra példa, amikor az esés 50 százalékát ledolgozta a piac, majd ezt követően újabb mélypontokra zuhant volna.”

Krinsky noha azt is kiemelte, hogy 1974-ben, 2004-ben és 2009-ben is jelentős korrekció vette kezdetét, azután, hogy a benchmark index ledolgozta korábbi esésnek 50 százalékát.

Már sorozatban a negyedik hete tart a felfelé ívelő tendencia

Az amerikai részvénypiac túlnyomó többsége jól teljesített az elmúlt hetekben az enyhülő inflációs nyomás következtében. Az S&P 500 benchmark index és a tech fajsúlyos Nadsaq Composite Index is sorozatban a negyedik nyereséges hetét zárta, melyre nem volt példa egészen 2021 novembere óta.  

A FactSet adatai szerint az S&P 500 3.3 százalékos pluszban zárta az elmúlt kereskedési hete, a blue-chip Dow Jones Ipari Átlag 2.9 százalékkal erősödött az elmúlt 5 kereskedési nap alatt, míg a Nasdaq Composite Index 3.1 százázalékos emelkedést tudott felmutatni.

(www.investing.com)
(www.investing.com)
(www.investing.com)

A tőzsdék erős felpattanása a júniusi mélypontról erősíti azon spekulációkat, melyek szerint a medvepiaci mélypontok már a hátunk mögött vannak. Azonban történelmi adatok alapján a medvepiaci rallyk igen erősek és hosszúak is lehetnek a további lejtmenet előtt.

(www.shutterstock.com)

A befektetők egyelőre örömmel fogadják az enyhülő inflációs nyomásról szóló híreket, a részvénypiacokon és a kriptovaluták piacán is látványos emelkedések figyelhetőek meg.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com