Friss hírek szerint enyhült az inflációs nyomás, júliusban éves szinten 8.5 százalékos volt a drágulás mértéke. Az amerikai vezető tőzsdeindexek jelentős pluszban zárták a szerdai kereskedési napot.

Az amerikai tőzsdéken jegyzett értékpapírok túlnyomó többsége pozitív tartományban tudta zárni a tegnapi kereskedési napot, mivel némileg enyhült a piacokra nehezedő inflációs nyomás. A közgazdászok előzetes becslése 8.7 százalékos inflációról szólt, a Bureau of Labor Statistics által tegnap nyilvánosságra hozott adatok alapján azonban júliusban éves szinten “csak” 8.5 százalékos volt a drágulás mértéke. Az előzetes várakozásoknak megfelelően júniushoz képest némileg enyhült az infláció. Akkor éves szinten 9.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ami 41 éves csúcsot jelentett. Az enyhülő inflációs adatok a Federal Reserve politikáját is befolyásolhatják.

(www.shutterstock.com)

Sokan spekuláltak arra, hogy az infláció idén júniusban már elérte a csúcspontját, a júniusi mélypontokhoz képest meredek felpattanást láthattunk az amerikai vezető tőzsdeindexek árfolyamában. Jelenleg ez a felvetés megerősödni látszik, az enyhülő inflációs nyomás új lendületet adhat a piacoknak.

Erős zárás a 8.5 százalékos infláció hírére

A Dow Jones Ipari Átlag a szerdai kereskedési nap egészét pozitív tartományban töltötte. A Dow Jones index 535.10 pontos, 1.68 százalékos emelkedést követően 33 309.51 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A Dow Jones index hétfőn még enyhe emelkedést tudott felmutatni, keddre elfogyott a lendület, szerdán azonban az enyhülő inflációs nyomás új lendületet hozott a piacra.

Az S&P 500 kifejezetten jól teljesített tegnap. Az S&P 500 87.77 pontos, 2.13 százalékos erősödést követően 4 210.24 ponton zárta a hét harmadik kereskedési napját, ezzel megszakadt a 4 napja tartó vereségszéria.

Az amerikai vezető tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A tech fajsúlyos index 360.88 pontos, 2.89 százalékos pluszban zárta a szerdai kereskedési napot. A Nasdaq Composite a tegnapi nyerőnapot megelőzően sorozatban 3 veszteséges napot zárt. Júniusi mélypontjáról közel 20 százalékot pattant fel a Nasdaq Composite, azonban idén továbbra is 17.83 százalékos mínuszban van a tech fajsúlyos index.