A Bank of America szerint historikus adatok alapján a következő bikapiac közel lehet, az újabb emelkedő hullám akár 6000 pontig is repítheti az S&P 500 árfolyamát.

A medvepiacok kapcsán a múltbeli adatok némi megnyugvást jelenthetnek a befektetők számára, hiszen minden múltbeli medvepiac egyszer véget ért és újra emelkedés vette kezdetét. A Bank of America szerint a befektetőknek már csak pár hónapnyi medvepiaccal kell kalkulálnia, azt követően újra emelkedő tendencia érkezhet az amerikai tőzsdékre.

Michael Hartnett a Bank of America Global Investment Strategy részlegének vezető stratégája elmondta, hogy historikus adatok alapján a medvepiacok során átlagosan 37.3 százalékos a visszahúzódás mértéke a csúcsponthoz képest. Az átlagos medvepiac 289 napig tart az amerikai börzéken. A múltbeli adatok alapján, ha a jelenlegi medvepiac is „átlagosnak” számít, 2022 október 19-én érhet véget a vérfürdő, ami egyben pont a híres „Fekete Hétfő” 35. évfordulója. Statisztika átlagok alapján a Bank of America kalkulációja szerint az S&P 500 mélypontja 3000 pont környékén alakulhat.

A medvepiac széleskörben használt definíciója szerint a medvepiacba való bukáshoz legalább 20 százalékos visszaesés kell a lokális csúcspontról. Az S&P 500 múlt hétfőn bukott hivatalosan is medvepiacba. Pénteken 3 674.85 ponton zárt az S&P 500, a január 3-ai 4 796.56 dolláros rekordmagas záróárához képest 23.38 százalékos a visszaesés mértéke.

Minden vég egy új kezdetet jelöl, a Bank of America szerint az átlagos bikapiac 64 hónapig tart, 198 százalékos átlagos hozam mellett. „A következő bikapiac alatt S&P 500 árfolyama 2028 februárjára akár a 6000 pontos szintet is elérheti” mondta Hartnett.

(www.shutterstock.com)

Az amerikai határidős tőzsdeindexek jelenleg szép pluszban állnak, azonban továbbra is az inflációs és a recessziós félelmek vannak a fókuszban. Christopher Waller a Federal Reserve kormányzója a hétvégén arról beszélt, hogy támogatná, ha júliusban egy újabb 75 bázispontos kamatemelésre kerüljön sor. Ha a Fed a júliusi ülésen valóban 75 bázispontos kamatemelésről döntene, az azt jelentené, hogy március óta közel 225 bázisponttal nőtt meg az irányadó kamatláb mértéke. Utoljára 2016-2018 között láthattunk ilyen nagy mértékű kamatemelést. Akkor durván 3 évbe telt mindez, most úgy tűnik, hogy alig fél évre lesz szükség hozzá. Jerome Powell Fed elnök szerint az infláció még mindig letörhető anélkül, hogy az recessziót okozna. A tőkepiacokon azonban továbbra is súlyos a pesszimizmus.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com