A Federal Reserve kormányzója támogatja, hogy júliusban ismét 75 bázispontos legyen a kamatemelés mértéke.

Az egyre csak súlyosbodó inflációs helyzet miatt a Federal Reserve agresszív lépésre kényszerült, a jegybank múlt szerdán 75 bázisponttal 1.75 százalékra emelte az irányadó kamat célsávjának tetejét. Ekkora mértékű kamatemelésre utoljára 1994-ben volt példa.

Christopher Waller a Federal Reserve kormányzója a hétvégén arról beszélt, hogy támogatná, ha júliusban egy újabb 75 bázispontos kamatemelésre kerüljön sor. „Csak a magam nevében beszélve, ha az adatok valóban úgy alakulnak ahogy számítok rájuk, támogatni fogom a hasonlóan nagy mértékű kamatemelést a júliusi ülésen” -mondta Waller a hétvégén.

Ha a Fed a júliusi ülésen valóban 75 bázispontos kamatemelésről döntene, az azt jelentené, hogy március óta közel 225 bázisponttal nőtt meg az irányadó kamatláb mértéke. Utoljára 2016-2018 között láthattunk ilyen nagy mértékű kamatemelést. Akkor durván 3 évbe telt mindez, most úgy tűnik, hogy alig fél évre lesz szükség hozzá.

Fokozódik a baj a tengerentúlon

Jerome Powell Fed elnök szerint az infláció még mindig letörhető anélkül, hogy az recessziót okozna. A tőkepiacokon azonban egyre súlyosabb a pesszimizmus, a recessziótól és a magas inflációtól való félelem következtében súlyos mínuszokba fordultak a vezető amerikai tőzsdeindexek.

(www.shutterstock.com)

A rabszolgaság eltörlésének emléknapját vasárnap ünnepelték az Amerikai Egyesült Államokban, az ünnep következtében hétfőn zárva maradtak az amerikai börzék. A recessziós félelmek közepette a vezető amerikai tőzsdeindexek sorozatban a harmadik veszteséges hetüket zárták. Az S&P 500 5.8 százalékos mínuszban zárta a múlt hetet, a Dow Jones Market Data adatai szerint utoljára 2020 márciusában zárt hasonlóan gyenge hetet a benchmark index.

A Dow Jones Ipari Átlag 0.13 százalékos visszahúzódást követően 29 888.78 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a blue-chip index múlt heti hozama -4.8 százalékon alakult. A Dow Jones 2020 októbere óta nem esett vissza ekkora mértékben egy hét leforgása alatt.

A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index árfolyama a Dow Jones-hoz hasonlóan az elmúlt 5 kereskedési nap során 4.8 százalékkal csökkent.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com