Csütörtökön ismét negatív tartományban zártak az amerikai vezető tőzsdeindexek, immáron hivatalosan is kifejezetten gyenge júniust, második negyedévet és egyben félévet zártak a tengerentúli mutatók.

A csütörtöki tőzsdezárást követően immáron ténnyé vált, hogy 52 éve nem teljesített ilyen gyengén az év első felében az S&P 500. A benchmark index mellett a Dow Jones index és a Nasdaq Composite Index is negatív tartományban zárta a csütörtöki kereskedési napot, amely egyben június, a második negyedév és az első félév utolsó kereskedési napja is volt. Mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex hozama gyengén alakult, mindhárom idősíkon. Tegnapi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy historikus adatok alapján az ilyen első félévet követően az év második felében jó eséllyel erősödés várható.

Gyengén alakult a második negyedév

A tegnapi kereskedési napot követően véget ért 2022 második negyedéve. A Dow Jones Ipari Átlag és az S&P 500 2020 második negyedéve óta most teljesített a leggyengébben. 2 évvel ezelőtt ismerhette meg a világ először a koronavírus pusztító hatását, a vírus miatt bevezetett korlátozások közepette meredek eséseket láthattunk a tőzsdéken.

A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 22.4 százalékot esett 2022 második negyedévében, utoljára 2008-ban zárt ilyen gyenge negyedévet az index. A technológiai szektor különösen nagy eladói nyomás alá helyeződött, november 22-ei mindenkori csúcsához képest már több mint 31 százalékkal alacsonyabban jegyzik a Nasdaq Composite Indexet. Számos technológiai óriás szenvedett el súlyos eséseket idén, a Netflix például értékének több mint 70 százalékát elveszítette, az Apple és az Alphabet is közel 25 százalékot esett, míg a Meta Platforms több mint 50 százalékos mínuszba fordult.

Az S&P 500 1970 óta, 52 éve nem teljesített ilyen gyengén az év első felében. A szárnyaló infláció, a Fed kamatemelései, az orosz-ukrán háború és a Kínában a Covid-19 miatt újonnan bevezetett korlátozások alaposan megviselték a benchmark indexet és egyben a világgazdaságot is.

A legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin is történelmének leggyengébb hónapján van túl.

Az S&P 500 idén 20.58 százalékos mínuszban van, a Dow Jones Ipari Átlag 15.31 százalékot esett, a Nasdaq Composite Index 29.51 százalékkal került lejjebb az év első kereskedési napja óta. A small-cap Russell értékének 23.93 százalékát elveszítette 2022-ben.

(www.cnbc.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com