Az S&P 500 2022 első kereskedési napján medvepiacba bukott, több mint 50 éve nem teljesített ilyen gyengén az év első felében a benchmarkindex. Historikus adatok alapján az év második felében azonban potenciálisan erősödés várható.

Az S&P 500 2022 első kereskedési napja óta medvepiacban tengeti a mindennapokat, a benchmark index 52 éve nem teljesített ilyen gyengén az év első felében. Az év második felére fókuszáló befektetők számára van némi remény, historikus adatok alapján az ilyen nagy mértékű eséseket követően érkezett némi erősödés a piacokra, azonban a történelmi adatok csalókák lehetnek.

(www.shutterstock.com)

Az S&P 500 index a tegnapi tőzsdezárást követően 19.88 százalékos mínuszban áll idén, a Dow Jones Market Data adatai szerint utoljára 1970-ben esett hasonlóan sokat az év első felében a tőzsdeindex. A benchmark indexet jelenleg január 3-ai rekordmagas záróértékéhez képest 20.4 százalékkal alacsonyabban jegyzik. A hónap elején zárt először 20 százalékkal a januári csúcsa alatt az S&P 500, aminek következtében hivatalosan is medvepiacba bukott az index. A medvepiac kezdődátuma visszamenőlegesen január 3-a lett, technikailag már több mint 5 hónapja tart a jelenlegi medvepiac.

A június 16-ai tőzsdezáráskor látott 3 666.77 pontos mélypontjához képest közel 4 százalékot pattant fel az S&P 500. A Dow Jones Market Data adatai szerint a történelem azt indikálja, hogy amikor az év első felében legalább 15 százalékot esett az S&P 500, az év második felében nagyobb mértékű erősödés volt látható. A vizsgált esetek száma azonban csekély, valamint a gazdasági helyzet minden eseteben más és más volt, így nem garantálható, hogy idén is felpattanást láthatunk majd az év második felében.

1932 óta összesen 5 alkalommal esett legalább 15 százalékot az év első felében az S&P 500, az év második felében pedig átlagosan 23.66 százalékos felpattanás érkezett a piacra, a medián érték 15.25 százalékon alakult.

(Dow Jones Market Data, MarketWatch)

A Wells Fargo Investment Institute kedden arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi medvepiac negatív hatásai várhatóan csak hosszabb idő után „gyógyulnak be.” A Wells Fargo 11 medvepiacot vizsgált meg az S&P 500 kapcsán, az elemzőcsapat megállapította, hogy a medvepiacok átlagosan 16 hónapig tartottak, átlagosan 35.1 százalékos visszaesés mellett. Fontos megállapítás a Wells Fargo részéről, hogy amennyiben a medvepiac akkor történt, amikor a gazdaság nem bukott recesszióba, jelentősen rövidebb ideig, átlagosan 6 hónapig tartott a lejtmenet, némileg alacsonyabb átlagosan 28.9 százalékos visszahúzódás mellett. Historikus adatok alapján a recesszió azonban jelentősen megnövelte a medvepiacok hosszát, ezekben az esetekben átlagosan 20 hónapig tartott az esés, -37.8 százalékos átlagos hozam mellett.

A Dow Jones Ipari Átlag jelenleg 14.6 százalékos mínuszban van, 2008 első fele óta nem esett ennyit a blue-chip index. 2008 második felében további 22.68 százalékot esett a Dow Jones index. Historikus adatok alapján amikor legalább 10 százalékot esett a Dow Jones index az év első felében az esetek kétharmadában felpattanást láthattunk az év második felében, az emelkedés mértéke átlagosan 4.45 százalékon alakult.

(Dow Jones Market Data, MarketWatch)

A Nasdaq Composite Index 28.55 százalékos mínuszban van idén. A Dow Jones Market Data adatai szerint korábban mindössze két alkalommal, 1973-ban és 2002-ben esett legalább 20 százalékot az év első felében a tech fajsúlyos index. Majd ezt követően mindkét alkalommal tovább folytatódott az esés az év második felében is.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com