Két mutatót érdemes néznünk.

Már javában tart Magyarországon is a fűtési szezon, alig több, mint két hét múlva pedig már belemegyünk a télbe is. Egyre fontosabb kérdés a háztartások és a vállalatok számára is, hogy mennyit kell fizetnünk a gázért. Jelenleg a rezsicsökkentés rögzített árakat kínál átlagfogyasztás alatt és felett is, de azért fél szemmel érdemes figyelni a gázárat meghatározó tényezőkre.

TTF és HUF

Bár pontosan nem tudjuk, hogy Magyarország mennyiért szerzi be a földgázt Oroszországból, az ismert, hogy az ár a holland gáztőzsdén jegyzett Dutch TTF földgázhoz van kötve. Ennek árfolyama euróban van kifejezve, és ezen az oldalon folyamatosan nyomon követhetjük az árak alakulását. Látható, hogy míg augusztus végén 350 euró körül is állt az árfolyam, most jellemzően 100 euró körüli értéket kell adni a tőzsdén a gázért.

Sokat csökkent az utóbbi időben a gázár (www.shutterstock.com)

A devizanem fontos, ugyanis így értelemszerűen az is befolyásolja a Magyarország által fizetendő energiaszámlát, hogy a forint árfolyama hogyan alakul. A magyar fizetőeszköz gyengülése esetén a forintban fizetendő gázár is több, erősödés esetén pedig értelemszerűen fordított a helyzet. Ráadásul bár a jegybank jelenleg biztosítja az energiabeszerzéshez szükséges devizalikviditás döntő részét, a magas gázárak komoly devizakiáramlást jelenthetnek az országból, ami pedig gyengítheti is a forintot.

Nincs változás – legalábbis egyelőre

A hazai rezsiárak nincsenek közvetlenül a világpiaci árhoz kötve, az átlagfogyasztás alatt és felett is meghatározott árat kell fizetnünk a gázért. A kormány jelzése alapján ez egyelőre nem is változik, a fenti mutatók azonban így sem lényegtelenek; hosszabb távon ugyanis könnyen változás állhat be a fizetendő rezsi terén is, ha az nagyon elszakadt már a piaci folyamatoktól. Jelenleg abban lehet reménykedni, hogy csökkenni fognak egy idő után a rögzített árak is, már ha természetesen a gázár tőzsdei esése tartós folyamat marad.

Címlapkép forrása: Shutterstock