408 fölé is emelkedett az euróárfolyam.

Amennyire jól indult az augusztus a magyar fizetőeszköz számára, annyira rosszul áll most a forint piaci megítélése. Annak ellenére gyengül ugyanis a főbb devizákkal szemben, hogy ma kifejezetten erős GDP növekedést mutató adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A forinttal kapcsolatos piaci bizalom tehát újra megingott, már bőven több, mint 400 forintot kell adni egyetlen euróért.

Megint minden összejött

A forint mostani gyengülése hulláma alapvetően azután bontakozott ki, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteken rontotta a magyar adósságbesorolás kilátását. Bár továbbra is a befektetésre ajánlott, BBB kategóriában van Magyarország, a kilátás immár stabilról negatívra romlott. Az S&P az indoklásában kifejtette, hogy az uniós források körüli bizonytalanság, az orosz energiaimporttól való függőség és a magas infláció miatt vált sérülékenyebbé az ország, ezért döntöttek a negatív kilátás mellett. Így már a leminősítéstől is egy lépésre került Magyarország, ami értelemszerűen aláásta a forintba vetett bizalmat.

Nincs megállapodás az uniós péntekről, ez is zavarhatja a piacot (www.shutterstock.com)

A problémát fokozhatja, hogy néhány régebbi kérdésben sem történt pozitív fejlemény. Az Európai Unióval ugyanis továbbra sem sikerült megállapodni a helyreállítási alap forrásiról, pedig a mostani kiélezett makrogazdasági környezetben a költségvetés számára jelentős könnyebbséget jelenthetnének az uniós források. Emellett a dollár erősödése is negatív a forinthoz hasonló sérülékeny devizák számára, mindezek együttes fennállása már elegendő lehetett a bizalom megingásához a hazai pénznemet illetően.

Elesett a fontos szint

Az EUR/HUF keresztárfolyam esetén hónapok óta a 400-as szint a legfontosabb, ez alá betörve tudott jelentősen erősödni a forint, a kerek szint felett ugyanakkor többször indult már zuhanás. Most is utóbbi történik, azután, hogy a kulcsfontosságú értéken túlszaladt az euróárfolyam, már könnyedén veszített értékéből a magyar fizetőeszköz. A továbbiakban így már a 410-es szintre lesz érdemes fókuszálni, e fölé gyengülve számottevő esély nyílik újabb történelmi mélypontra az euróval szemben. Erősödés esetén persze a 400-as szint legyőzése lenne érdekes, de ettől most igen messze került a forint.

Címlapkép forrása: Shutterstock