A Fővárosi Törvényszék tíz újabb pénzügyi intézmény – köztük négy bank, egy fióktelep és öt lízingcég, illetve pénzügyi vállalkozás – devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét tárgyalja ma. Az EvoBank esetében már a második tárgyalás lesz, ítélet várható.

A bankok közül az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., az EvoBank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt. és a Kinizsi Bank Zrt. keresetéről tárgyal a bíróság. Ma kerül a törvényszék elé a Banco Primus S.A. Fióktelep ügye, az egyéb pénzügyi intézmények közül pedig a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt., a Santander Zrt., a Summit Pénzügyi Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., valamint a HYPO Alpe-Adria Zrt. kereseteiről születhet döntés. Az EvoBank esetében már a második tárgyalás lesz, ítélet várható, a döntést szeptemberre halasztó perek közül, elsőként.

lakáshitel_lakásvásárlás_deviza_ház_123rfA perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Az augusztus 22-i első tárgyalás óta hétfőig már 31 pénzintézet keresetét tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, amely ezek többségénél szeptemberre halasztotta az elsőfokú döntés meghozatalát.

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint az augusztus 25-i határidőig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban. A csaknem 80-ból 24 keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, melyek közül hatot a pénzügyi intézmények újra benyújtottak.