Szeptember óta nem látott mélypontra süllyedt a dollárindex ma délután az amerikai infláció lassulásáról szóló hírek hatására.

Csütörtökön a legtöbb vezetődevizával szemben meredek esésbe kapcsolt az amerikai dollár, miután az amerikai infláció az előzetesen vártnál alacsonyabb szinten alakult. 7.75 százalékos volt az áremelkedés mértéke októberben a tengerentúlon, az előzetes elemzői várakozások 8.1 százalékról szóltak. Az előzetesen vártnál alacsonyabb infláció következtében a piaci szereplők arra számítottak, hogy a Federeal Reserve lassíthatja a kamatemelések ütemét.

A dollárindex utoljára szeptemberben látott szintekre süllyedt a mai nap során.

Az euró ma 1.7 százalékkal tudott erősödni az amerikai fizetőeszközhöz képest, az angol font értéke 2.8 százalékkal nőtt meg a dollárhoz viszonyítva, míg a „zöldhasú” értéke 3.4 százalékkal csökkent a japán jenhez képest.

Jó erőben a forint

A forint is tovább tudott erősödni az amerikai dollárral szemben, jelenleg a cikk írásakor durván 2 százalékos erősödést követően 393.5 forint körül jár az USD/HUF kurzus jegyzése, ami már jóval kecsegtetőbben hangzik, mint a nem is olyan régen látott közel 450 forintos dollárárfolyam.