2024 április 25

ENEFI – felpörögtek az események, nyilatkozott az elnök-vezérigazgató

Több rendkívüli tájékoztatást is közzétett idén az ENEFI Nyrt. A korábban leginkább energiahatékonysági projektekkel, ma pedig vagyonkezeléssel foglalkozó cég a közelmúltban jelentős tőzsdei ügyleteket hajtott végre a Mtelekom piacán, illetve egy fintech vállalkozásba is beszállt. A céggel kapcsolatos fejleményekről Soós Csabával, az ENEFI elnök-vezérigazgatójával beszélgettünk.

Január elsején tette közzé az ENEFI, hogy 555 forintos átlagáron vásárolt 1,7 millió darab Magyar Telekom részvényt. Azóta már jócskán 800 felett is járt a Telekom árfolyama. Mi lett azóta a részvények sorsa, mekkora nyereséggel számol az ügyleten?

Soós Csaba: Folyamatosan figyelemmel kísérjük tőkepiaci befektetéseinket (is). Ez esetünkben különösen fontos, ugyanis nem egy diverzifikált portfoliót alakítottunk ki, hanem megvettük azt a sztorit, amiben leginkább hittünk/hiszünk. Fundamentális alapokon fektettünk be és nem határoztunk meg időhorizontot, sokkal inkább addig tartjuk a papírt, amíg a fair value-t el nem éri vagy meg nem közelíti illetőleg amíg nem találunk egy vonzóbb, stratégiába illeszkedő más befektetést. Az Mtelekom sztorija véleményem szerint párját ritkítja. Érzékeltük, hogy a piac mást gondol a részvényről, de ennek a vélemény-eltérésnek örülhetünk, ugyanis nekünk beszállási lehetőséget teremtett.

Mit látnak az Mtelekomban, milyen várakozások alapján döntöttek a beszállásról? 

Soós Csaba: Véleményünk szerint az egyik legjobb befektetési célpont a régióban. Jelenleg viccesnek mondható 5,5-ös P/E-n forog. 130 milliárd forintos net profit 2024. évi management elvárás alapján az a várakozásunk, hogy 150 forintos EPS mellett 105 forintos részvényesi juttatás lesz, míg 2025-ben ezek a számok a szektoradó kivezetésével ekképp alakulhatnak: 200 és 140 forint. Ha 2025. június 30-ig tartjuk befektetésünket, akkor a 2024-es 45 forint és 2025-ös 85 forintos osztalék mellett már csak az árfolyamnyereség a kérdéses.

Sokféle megközelítést alkalmazhatunk. Az egyik, hogy elfogadjuk az 5,5-ös P/E piaci értékelést, ez esetben 1100 forintot kapunk. Ez 400 forintos hozamot eredményez 16 hónapos időtávon. Azonban az, hogy a saját részvény vásárlás BVPS felett is folytatódik, azt eredményezi, hogy évente a közkézhányad akár 8-10%-át is kiszívhatja a Társaság és ez egy óriási lépték. Ez azt eredményezheti, hogy évek múltán kuriózummá válhat a részvény. És még valami: ha 140 forintos részvényesi juttatás mellett az árfolyam 1100 forint lenne, az nem biztos, hogy egy jó kiszálló ebből a befektetésből. Sokkal inkább egy jó beszállónak tűnik nekünk.  

Szóval tartják a korábban bejelentett 1,7 millió darabos befektetésüket?

Soós Csaba: Mint említettem, folyamatosan értékeljük a befektetéseinket. Így időről-időre felmerül, hogy részben vagy egészben értékesítsük-e azt. Legutóbb a Mtelekom éves jelentése kapcsán értékeltünk és elgondolkodtunk azon, hogy realizáljunk-e valamit a közel 500 millió forintos árfolyamnyereségből. Aztán arra a következtetésre jutottunk, hogy ha el is adnánk, a felszabaduló tőkét Mtelekomba fektetnénk, ugyanis a mostani tudásunk szerinti hozam kilátások még a tavaly szeptember/októberi, beszálláskori kilátásoknál is jobbak. Így esett, hogy az időközben kétmillió darabosra duzzadt befektetésünket további 200 ezer darabbal növeltük.

A fent elmondottak persze nem tekinthetők független szakmai elemzésnek, ezek csak a mi várakozásaink, így nem minősülnek sem ajánlásnak, sem elköteleződésnek a részünkről a papír tartására. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kinek mi vonzó egy befektetésben. Ezzel kapcsolatban javasoljuk, hogy mindenki konzultájon befektetési tanácsadójával.

Egyszeri lépés a nagy volumenű tőkepiaci befektetés, vagy számíthatunk hasonlókra a továbbiakban is?

Soós Csaba: Bár a társaság korábban meghirdetett stratégiája erre lehetőséget biztosít, és az ENEFI BVPS-ének jelentős része készpénzben vagy mobil eszközökben áll a management rendelkezésére, nem rendelkezünk korlátlan pénzforrásokkal. Jelenleg ez egy igazán combos commitment a cégvezetés részéről. Újabb jelentős befektetési sztorik akkor várhatók, ha egészben vagy részben zárjuk az Mtelekom pozícióinkat. 

Február közepén azt is bejelentette a cég, hogy 27 % körüli részesedést szerzett a nemrég alakult WhiteIT Fintech Zrt.-ben. Mi indokolta a 270 milliós befektetést, mit érdemes tudni az informatikai cég kilátásairól?

Soós Csaba: Az Mtelekom profit egy részét egy fintech cégbe fektettük. (A Mtelekom részvények egy részét határidőn finanszíroztatjuk.) Nagyon izgatott vagyok a befektetés kapcsán. Elkötelezettek vagyunk és mélyen hiszünk benne. Olyannyira, hogy személy szerint is részt vállalok a felelősségből és igazgatósági tagként elsősorban a nemzetközi terjeszkedésért felelek. Meg kell nézni az Igazgatóság összetételét. Sok nagy név jött most össze egy közös célért.

A fentiek mellett leginkább a Romániában folyó perek kapcsán hallhattunk legutóbb az ENEFI-ről. Hogy állnak most a perek, mikor realizálhat esetleg nagyobb összeget ezekből a vállalat?

Soós Csaba: Nincs különösebb változás. Nagyon lassan haladunk, de haladunk. Jogos és jogerősen megnyert követeléseink jó részét már behajtottuk. A legnagyobb perünk, a gyergyószentmiklósi per esetében is jók a kilátásaink szerintem. Jogalap tekintetében már nyertünk. Jelenleg az összegszerűség tekintetében a város húzza az időt.