2024 április 17

Reggeli Hírlevél – 2021.04.14.

Belföld

Támasza alá zárt a BUX 

Ismét gyengült a BUX, 42 865 ponton, 0,93%-os csökkenéssel zárta a tegnapi kereskedési napot. A Budapesti Értéktőzsde forgalma megközelítette a 12 milliárd forintot, amely meghaladta az elmúlt napok átlagos forgalmát. 2021 folyamán tegnap zárt a legalacsonyabb értéken az index, amely alacsonyabb az eddig támaszt nyújtó 42 900 pontnál. A külföldi piacok jó hangulata megállíthatja az esést, de egyelőre a veszélyzónában tartózkodik az index. Egy erőteljes és gyors felpattanás gyorsan megváltoztathatja a technikai képet. További esés esetén a 42 400 pontnál található szint, illetve az exponenciális 200 napos mozgóátlag nyújthat támaszt 40760 pontnál.

Tovább gyengült az OTP

12 960 forintig esett az OTP árfolyama, amely közel zárt a 12 920 forintos napi minimumhoz. Ezzel az árfolyam 1,07%-ot esett, 6,57 milliárd forintos forgalommal.  Ebben az évben összesen négy alkalommal járt ilyen alacsonyan az árfolyam, a zárást illetően pedig összesen kétszer sikerült ilyen alacsonyan zárnia. A grafikonra pillantva azt láthatjuk, hogy a piros gyertyák egyre növekvő forgalommal társulnak, ami további gyengélkedést feltételez. További esés esetén a 12 400 forintos szint jelenthet megállót.

Csúnyán megütötték a MOL-t

Az eddig támaszt nyújtó 2100-2120 forintos zóna alatt zárt az olajvállalat árfolyama. Az esés nagy forgalommal és hevesen történt, ami a befektetők aggodalmát jelzi. A 2038 forintos napon belüli minimum az alsó Bollinger szalagnál található.  2080 forinton sikerült zárnia a részvénynek, amellyel 2,07%-ot esett, a MOL-hoz képest magas, 3,3 milliárd forintot meghaladó forgalommal. A következő technikai szintek 2060, 1980 és 1960 forintnál találhatók.

Gyengült a forint

Lehet, hogy vége a forint erősödésének? Az euróval szemben jóval gyengébben teljesített a forint, mint a dollárral szemben. Az EURHUF árfolyama 0,48%-ot emelkedett 358,75 forintig, az USDHUF árfolyama pedig 0,26%-ot erősödött, 300,37 forintig. 

Külföld

Tegnap vegyes zárás, ma iránykeresés jöhet

Oldalaztak napközben a nagy amerikai indexek, az esti órákban azonban erős emelkedésbe kezdtek, de így sem tudott mind pozitívan zárni. A Dow 0,18%-ot gyengült és 33 683 ponton zárt. Az S&P 500 azonban 0,31%-ot tudott erősödni, amivel 4141 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq teljesített a legjobban, 1,21%-ot nőtt, így 13 986 ponton zárt. A futures még keresi az irányt, így nem tudott nagy mozgásokat bemutatni. A Dow 0,01%, az S&P 500 0,09%, a Nasdaq 0,03% pluszban van.

Nincs minden rendben a Johnson & Johnson vakcinájával

Szüneteltették a Johnson & Johnson által kifejlesztett covid-19 vakcinát Amerikában, az EU-ban és Dél-Afrikában. Az amerikai szabályozók szerint a beadott 6,8 millióból, hat nőnél alakultak ki vérrögök az oltás után. A hónap elején a brit és az európai szabályozók hasonló kapcsolatot találtak az Oxford/ AstraZeneca vakcina és a felnőtteknél ritkán kialakuló vérrögök között. Tegnap közel -3%-ban nyitott a részvény, de nap végére le tudott dolgozni veszteségéből.

Itt a várva várt infláció, már számokban is láthatjuk

2,6%-kal nőtt az éves fogyasztói árak inflációja Amerikában a tavaly március óta eltelt egy évben. A februárban még csak 1,7%-os növekedés, részben annak köszönhetően nőtt ekkorát, hogy a COVID-19 által eddigi elnyomott fogyasztás kezd újra visszatérni. A márciusi 0,6 százalékpontos inflációemelkedés volt a legnagyobb havi növekedés 2012 augusztusa óta. 

Tükröm, tükröm mond meg nékem, mikor lesz buborék a tőzsdéken?

A piaci hangulat egyik legfontosabb mércéje szerint kevés intézményi befektető fél attól, hogy a tőzsde buborékban van. A Bank of America legfrissebb alapkezelői felmérése azt mutatta, hogy a globális intézményi befektetők mindössze 7%-a gondolja úgy, hogy az amerikai részvények buborékban vannak, 25%-uk korai stádiumú bikapiacnak, 66% pedig késői stádiumnak nevezi. A múlt hónapban még 15%-uk gondolta azt, hogy buborékban vannak a részvények, tehát több, mint kétszer annyian, ami jódtendenciát mutat. A Bank of America (BofA) stratégái azt mondták, hogy magas az optimizmus miatt a befektetők több pénzt raktak a részvényekbe, 62%-os nettó túlsúly mellett, közel a mindenkori csúcshoz. Harmincnégy százalék arra számít, hogy az S&P 500 jövőre jobban teljesít majd, mint a feltörekvő piacokat. Az intézményi befektetők 28%-a szerint a feltörekvő piacok fognak felülteljesíteni.

Jöhet a következő bemutató az Apple-től

Az Apple bejelentette következő sajtóeseményét, melyet április 20-án tart, ahol új termékek várhatóak, köztük az iPad Pro új verziói. A vállalat bemutathatja az AirTags-et is, amiről már régóta pletykálnak. Az Airtags segíthet nyomon követni eszközeit.

Napi Feri

Észrevették, hogy a legtöbbször ugyanúgy indulnak a reggelink? Reggelizés, kávé, kinek cigi, kinek nem, van aki olvasgat egy kicsit, van aki egyből nekiül a munkának, nem beszélve legtöbbünknek a reggeli útvonal mindig azonos irányáról a lakhelytől a munkahelyig és vissza. Monotonság. Sokan vágynak arra, hogy a foglalkozásuk változatos legyen. Nem akarnak egy székhez ragadva naphosszat számítógépet nyomkodni. Mások kimondottan komfortosan üldögélnek a számítógép előtt és azt is szeretik, ha a megszokott módon folynak a dolgok, az életük. Különbözőek vagyunk, mégis legtöbbünk azonos dolgokra vágyik. Családra, házra, autóra. Persze ez egyben is megoldható lenne (Család+ház+autó=családi lakóautó), de többségünk itt is azt tartja elfogadhatónak, ha külön lakás vagy ház és külön autója lehet. Az élet, az élet dolgai, az élet kellékei. – 2018.11.30.