2024 október 24

Valamelyest csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye

Októberben szerény mértékben ugyan, de már a második hónapja csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A felmérés előzetes adatainak az értékelése alapján a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt magában foglaló kompozit index októberre vonatkozóan a várt 49,8 pont helyett 49,7 pontra emelkedett a szeptemberi 49,6 pontos hét havi mélypontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítménye csökkenésének mértékét, 50 pont feletti értéke pedig erősödésének mértékét számszerűsíti. Az euróövezeti kompozit BMI már a második egymást követő hónapban tartózkodik 50 pont alatt. Augusztusban még 51,0 ponton állt az értéke. Az októberi feldolgozóipari BMI a várt 45,1 pont helyett annál kedvezőbb, 45,9 pontos, öt hónapja a legkedvezőbb értékre emelkedett a szeptemberi 45,0 pontról.

A szolgáltatóipar teljesítménynövekedésének mértéke viszont októberben mérséklődött, a várt 51,5 pont helyett február óta a legalacsonyabb érték, 51,2 pont lett a szeptemberi 51,4 pont után. Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza szerint megrekedni tűnik a gazdasági növekedés az euróövezetben, mivel a gazdaság teljesítménye már a második hónapja csekély zsugorodást mutat. „A feldolgozóiparban tapasztalható folyamatos visszaesést a szolgáltatási szektor teljesítményének csekély növekedése csak részben tudta ellensúlyozni” – ismertette a távirati iroda.

Megjegyezte egyúttal, hogy egyelőre nem világos, hogy a közeljövőben további romlás vagy javulás várható. „Az euróövezet szolgáltatási ágazatai továbbra is növekednek, de csak szerény mértékben, ami hozzájárul ahhoz, hogy a tágabb értelemben vett gazdaság a stabilitás közelében maradhasson. Sokra azonban a közeljövőben nem lehet számítani. A szolgáltatói ágazatokban működő vállalatok új megrendelései csökkennek, megrendelésállományuk pedig már hat hónapja folyamatosan csökken. 2021 eleje óta először fordult elő, hogy a szolgáltatási szektorban szinte leállt a munkaerő-felvétel” – fejtette ki.