Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Tényleg milliárdokért kellenek a Disney-nek a tengerjáró hajók?

A gyengélkedő Meyer Werft a cég történetének legnagyobb megrendelését kapta. A hagyományos cég további négy tengerjáró hajót épít a Disney számára. A rendelés értéke állítólag milliárdos tartományba esik.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Meyer Werft új nagy megrendelést kapott: 2031-ig négy tengerjáró hajót kell megépítenie a Disney Cruise Line számára. A cég szerint ez a Meyer Werft történetének legnagyobb megrendelése. A megbízás volumene milliárdos tartományba esik – mondta a szóvivő a menedzser magazin kérdésre.

Négy hajó 2027 és 2031 között

A négy hajót 2027 és 2031 között tervezik átadni. A tervezés részletei, a nevek és az útvonalak jelenleg fejlesztés alatt állnak. A tulajdonos, Bernard Meyer a múlt héten írta alá a megállapodást a Disney-vel.

„Ezek az új megrendelések egy újabb erős és pozitív jelzések az üzemi tanács és minden kollégája számára a papenburgi munkahelyek jövője érdekében” – mondta Andreas Hensen, az üzemi tanács elnöke.

A Meyer Werft több mint 200 éves fennállásának legsúlyosabb válságában van, és 2027 végéig több mint 2,7 milliárd eurót kell összegyűjtenie az új hajóépítés finanszírozására. A tengerjáró hajókra vonatkozó szerződések egy része a koronavírus-járvány előtt kötött, és az azóta drasztikusan megnövekedett energia- és nyersanyagárak kiigazítását nem teszik lehetővé. A hajógyár csak a vételár 80 százalékát kapja kézhez szállításkor, így átmenetileg hitelből kell finanszíroznia az építkezést. A Manager Magazine azt kutatta,  hogy miért van még mindig optimizmus a tárgyalópartnerek között a Meyer Werft hajógyárat körülvevő ,,pókerben”.

Állami támogatásáról is tárgyalnak

Megállapodtak az üzemi tanáccsal és az IG Metall-lal a szerkezetátalakítási koncepcióról. A több mint 3000 állás közül 340-et megszüntetnek. Emellett felügyelőbizottságot és csoportos üzemi tanácsot hoznak létre, valamint a cég székhelyét Luxemburgból Németországba helyezik át. A szövetségi kormány és Alsó-Szászország tartomány állami támogatásáról is tárgyalnak.