Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Adóparadicsom – Ezért tartanak Olaszországba a szupergazdagok

Olaszország szuper feltételekkel vonzza a szupergazdagokat: ott csak olcsó egykulcsos adót fizetnek. Mára megduplázódott, de még mindigjó hely Itália.

Amikor az emberek adóparadicsomokról beszélnek, sokaknak először a dél-tengeri kis államok vagy néhány európai törpeállam jutnak eszébe. 2016/17-ben azonban a Matteo Renzi vezette szociáldemokrata kormány Olaszországot is a szupergazdagok adócélpontjává tette. Az Alpok és az Adriai-tenger édes élete önmagában már nem tűnt elég ösztönzőnek. A csábítás: egykulcsos adó a gazdagok külföldön szerzett jövedelmére, mindössze évi 100 000 euró. A program egyik legkiemelkedőbb haszonélvezője a portugál futballsztár, Cristiano Ronaldo volt , aki 2018 és 2021 között Olaszországra változtatta adóügyi illetőségét, miközben a Juventusban játszott.

A jövőben az olaszországi szupergazdagok már nem tudnak ilyen olcsón megúszni. Aki az országba költözteti adórezidensét, annak a jövőben kétszer annyi átalányadót kell fizetnie: 200 ezer eurót. Erről frissiben döntött a római kormány. A korábbi adókedvezmény tehát megváltozott.

Olaszország le akarja állítani a versenyt

Az akkori balközép kormány az ösztönzőt arra akarta használni, hogy a gazdagokat Olaszországba csábítsa, abban a reményben, hogy ez a gazdaság hasznára válik. A jelenlegi gazdasági miniszter Giancarlo Giorgetti elmondta, hogy Olaszország most ellenzi azt az elképzelést, hogy az országok versengjenek egymással, hogy „adókedvezményeket” kínáljanak a gazdagoknak.

,,Amint azt a G20-ak és a G7-ek találkozóján elmondtuk, ellenezzük a versenyt más országokkal, hogy adóparadicsomokat hozzunk létre magánszemélyek vagy cégek számára. Egy olyan ország, mint Olaszország, amelynek költségvetési mozgástere korlátozott, csak elveszítheti ezt a versenyt” – idézte a politikust a a Reuters jelentésa alapján spiegel.de hírportál.

Évente csak néhány tízmillió

Az adó mértékének megduplázásával persz az ország tartósan pénzhiányos kormánya az adóbevételt is növelheti. A több mint ezermilliárd eurós összköltségvetési volumen ismeretében azonban csak évente néhány tízmillióval többről van szó, de a növekedés valószínűleg szimbolikus is. Nagy-Britannia nemrégibenlépéseket tett a szupergazdagok adókedvezményeinek eltörlésére.

Az átalányadó olaszországi megkétszerezése csak azokra vonatkozna, akik a jövőben regisztrálnak az opcióra – áll a rendeletben. Azok, akik már áthelyezték adóügyi rezidenciájukat Olaszországba, megmenekülnének.

Az olasz számvevőszék becslése szerint a program alapján fizetett adók összege 254 millió euró lesz 2018 és 2022 között. Olasz sajtóértesülések szerint több mint 800 adófizető és több mint 300 családtag részesül a jelenlegi szabályozásból.

Az EU szerint méltánytalan

Az EU méltánytalannak és az állami pénzügyekre nézve károsnak minősítette az intézkedést. „Görögországban és Olaszországban a magas nettó vagyonnal rendelkező rendszerek… a legkárosabbak, mert nagymértékű adómentességet biztosítanak a rendkívül gazdag egyéneknek” – írta az EU Adómegfigyelő Intézete a globális adóelkerülésről szóló idei jelentésében.

Fotó: shutterstock.com