Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Szédületes futballpályák rendkívüli helyeken

Ma befejeződik a labdarúgó európabajnokság. Csodálatos, modern pályákat látott a nézősereg. Talán nem véletlen, hogy a geo.de internenetes portál szerzője, Paula Eiselen éppen most mutat tíz olyan focipályát, amely nemcsak az ott megrendezett labdarúgómérközésekkel, hanem csodálatos helyszíneivel is lenyűgözi a rajongókat.

Henningsvaer, Norvégia

Messze északon, a Lofoten szigetcsoporton található egy víz által körülvett futballpálya Henningsvær kis halászfalujában. A szabadtéri stadion lenyűgöző elhelyezkedése különösen jól látszik a légifotókon. A helyi Henningsvær IL futballklub csak egy kis amatőr klub, de a látványos díszletek miatt a pályáját már a 2018-as Bajnokok Ligája-döntő reklámjának forgatási helyszíneként használták azóta is a futballrajongók körében világszerte.

Mount Cook, Új-Zéland

Az új-zélandi kormány a Mount Cook lábánál építette meg a pályát, hogy turistákat vonzzon a 2023-as női világbajnokságra. A Mount Cook (bennszülött nyelven Aoraki) körülbelül 30 méterrel zsugorodott az elmúlt évtizedekben a jelentős szikla- és jégomlás miatt. 3754 méteres magasságával még mindig Új-Zéland legmagasabb hegye.

Rio de Janeiro, Brazília

Rio de Janeiróban magasan egy hegyen, a Tavares Bastos favela közepén fekszik egy kicsi, színesre festett futballpálya. A 2014-es világbajnokság alatt a pálya a brazil futballkultúra szimbólumává vált. A békés hely a turisták egyik kedvelt célpontja.

Marina Bay, Szingapúr

Lebegő futballpálya szurkolói lelátóval a szárazföldön – csak egy ilyen van a világon, és Szingapúr Marina Bay kerületében található. De a játékok csak alkalmanként zajlanak az úszó stadionban. Amikor senki nem játszik a pályán, a stadion koncertek, nagyképernyős közvetítések, nemzeti ünnepségek vagy katonai felvonulások helyszínéül szolgál.

Spituk, IndiaIndia

Leh-Ladakh régiójának szívében, a „világ tetejeként” ismert Spituk futballstadion található. A társult Ladakh FC labdarúgóklub elkötelezett a környezetvédelem iránt, és világosan meghatározott klímavédelmi szabályokkal rendelkezik. A csapat úgy döntött, minimalizálja szénlábnyomát: a légi közlekedést elektromos buszokkal helyettesítik, elkerülik a pazarlást, és a bioélelmiszereket részesítik előnyben.

La Paz, Bolívia

3637 méteres tengerszint feletti magasságban található az Estadio Hernando Siles, a bolíviai labdarúgó-válogatott hazai stadionja. A múltban számos bonyodalom történt a levegőben: Lionel Messit kellett oxigénnel ellátni 2013-ban az argentin csapat és Bolívia mérkőzésén.

Shenyang, Kína

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sport a bolygón. A FIFA ernyőszervezet szerint emberek százmilliói futballoznak több mint 350 000 klubban világszerte. Erre láthatóan mindig van elég hely, még akkor is, ha az autópálya bekötőút zöld oválisában van – mint itt Shenyangban, a Kínai Népköztársaság északi részén. 

 Fotók: Wikipedia, Asian Mail, StadiumDB.com,