Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Elszabadultak az üzemanyagárak – nyakunkon a 700-as benzin? 

A rendkívüli szombati bejelentést követően még csak fel sem tudtunk lélegezni, már érkezett is a következő drágulás. Az üzemanyagárak drámai emelkedését az utóbbi időszakban Magyarországon egyre több autós tapasztalhatta meg a pénztárcáján keresztül. Szombaton a holtankoljak.hu arról számolt be, hogy az elmúlt 9 napban 5 alkalommal változott az üzemanyagok ára. A benzin literje 15 forinttal lett drágább, a dízelé pedig 31 forintot emelkedett ezen rövid idő alatt. Vajon meddig tarthat ez az őrült növekedés, és milyen hatásokkal kell még szembenéznünk? 

Újabb benzinár emelkedés Magyarországon – meddig bírjuk még? 

Olyan nyomás van az üzemanyagárakon, hogy még a szokásos hétfői jelentést sem tudtuk megvárni. A szakértők már pénteken bejelentették, hogy a benzinért bruttó 4 forinttal fizethetünk magasabb árat a hétvégétől, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal emelkedik. A rohamosan emelkedő olajárak és a rossz teljesítményt mutató forint komoly fejtörést okoz az autósoknak. Ugyanis mindkét mozgatórugó kritikus szerepet játszik a magyarországi üzemanyagárak alakulásában, főleg mióta a felsőbb szintekről érkező nyomás megszűnt. Mostanra a mozgatórugók vették át a fő szerepet, és ez jelentős drágulást hozott. Pár héttel azután, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint az üzemanyag-kereskedők elérték a kormány által kitűzött célt, ismét emelkedésnek indult a benzin és a gázolaj árfolyama.  

Botorkál a forint – van kiút? 

A benzin szempontjából is fontos USD/HUF keresztárfolyam sokat romlott az elmúlt egy hónapban. A forint teljesen leadta az áprilisi és májusi gyarapodását. A május végén feljegyzett 352-es mélypont után egészen a 374-es szintig emelkedtünk. Ilyen rosszul tavaly október óta nem állt a hazai fizetőeszköz a zöldhasúval szemben. A Brent olaj árfolyama az elmúlt 11 kereskedési napból csak 3-at zárt pirosban, ez alatt pedig egy majd 10 dolláros emelkedést tudott feljegyezni. Amíg tehát a legfontosabb mozgatórugók trendje nem változik, addig az üzemanyagárak enyhülését is elfelejthetjük.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!