Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Forint – újra esik, vegyünk gyorsan eurót a nyaraláshoz?

Továbbra sem számolhatunk be arról, hogy a forint képes lenne a tartós és jelentős erősödésre jelenleg. Az EUR/HUF devizaárfolyam ma újra 396 fölé emelkedett, nincs tehát messze továbbra sem a 400-as euró. A történelmi mélypontok (azaz a nagyjából 430 feletti euróárfolyamok) ugyan messze vannak még, de a májusi csúcsoktól is alaposan eltávolodott a magyar fizetőeszköz.

Forint – újra gyengült

Tegnap még képes volt szép erősödésre a forint a főbb devizákkal szemben. Az euróárfolyam egészen 394-ig süllyedt, de a dollárral szemben is erőt mutatott a hazai pénznem. A mai nap azonban nagyon máshogy néz ki, kora délutánra szinte a teljes tegnapi erősödését visszaadta a forint. Ahogyan a Portfolio.hu megjegyezte, ma nem várunk fontosabb makroadatot sem külföldről, sem belföldről, így szerintük inkább hangulati alapú kereskedésről beszélhetünk. Az, hogy mely tényezők milyen arányban befolyásolják a forint befektető megítélését, szinte folyamatosan változik.

A dollár mozgását jellemzően érdemes figyelni a külső tényezők közül. Az amerikai fizetőeszköz erősödése ugyanis legtöbbször nem tesz jót az olyan sérülékeny devizák piaci megítélésének, mint amilyen a forint is. Tegnap egyébként éppen gyengült a dollár, ez segíthette akár tehát hétfőn a forintot. Emellett persze az általános tőkepiaci hangulatot is érdemes lehet nyomon követni. A kockázatvállalási hajlandóság szinten nagy hatással bír a devizapiacokra.

MNB – merre tovább?

Sok függ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájától is a jövőben. A júniusi kamatdöntésen 25 bázisponttal 7 %-ra csökkent a hazai alapkamat. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a döntés után bár a forint árfolyamáról konkrétan nem beszélt, jelezte, hogy figyelemmel vannak a pénzpiaci folyamatokra is. Az alelnök tájékoztatási szerint a kamatvágásokban akár szünet is eljöhet a második félévben. Izgalmas kamatdöntések érkeznek tehát, a jegybank adatvezért üzemmódban tervez majd határozni az irányadó rátáról.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!