Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Állampapír – brutális számok, 39 %-os kamatért rohan a lakosság!

Megérkeztek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tolmácsolásában, hogy hogyan alakultak a forint lakossági állampapírok értékesítési adatai a 25. héten. Nagy a verseny az első helyeken, a legnépszerűbb állampapír egy idén bevezetett új kedvenc. Mindeközben feltámadt az új konstrukciónak köszönhetően a korábbi sztár is.

Állampapír – kiegyensúlyozott számok

Ahogyan arra már többször is utaltunk, többszereplőssé vált a hazai lakossági állampapírok piaca. Ez azután tudott megtörténni, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az infláció csökkenésével elvesztette egyedülállóan magas kamatozását. Így már mások is versenybe szállhatnak, és győznek is. Előző héten a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt a lakossági kedvenc, 18,3 milliárd forintért vettek belőle a magyarok. Jelentős számokat produkált az állományi álomhatárt elérő Bónusz Magyar Állampapír is (BMÁP) a maga 13,3 milliárdos bruttó értékesítési mennyiségével.

A megújult, sokkal magasabb (EHM 39,13 % az 5 éves időszakra, évente 6,73 %, lásd ITT a részletes leírást) kamatot fizető Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) máris felfért a dobogó harmadik fokára. 10,8 milliárdos értékesítési adatát kiegészíti a nyomdai MÁP+ 0,2 milliárdja is, így összesen 11 milliárdért vettek ebből a magyarok. Ehhez képest jócskán lemaradva, de tisztességes számot hozott a Kincstári Takarékjegy. A postákon kapható kötvényből 5,8 milliárd forintért fogyott. És így a PMÁP már csak az utolsó helyre futott be, 3,9 milliárdért fektettek az inflációkövető állampapírba a magyarok. Látható, hogy nem egy-egy papír viszi csak a prímet. Az állampapír ugyanakkor továbbra is népszerű befektetés, áramolnak a tízmilliárdok minden héten ebbe a befektetésbe. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!