Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Háború – A NATO vezetője erősen bírálta Kínát 

A NATO vezetője, Jens Stoltenberg egy interjújában beszélt az orosz-kínai kapcsolatokról, és kijelentette, hogy Kínának következményekkel kell szembenéznie, ha továbbra is támogatja Oroszország ukrajnai háborúját. A jelenlegi geopolitikai helyzet már így is rendkívül feszült Oroszország, Ukrajna és a NATO között. Az ukrajnai háború folytatódása, valamint Oroszország béketárgyalásokon való részvételének elmaradása szinte teljességgel ellehetetleníti a konfliktus megoldását. Bár a svájci béketárgyalásokon nem voltak jelen az oroszok, a szervezők már tervezik is az újabb találkozót, most viszont már Moszkva részvételével. A NATO vezetője szerint Peking „kettős játékot játszik” miközben támogatja Oroszország háborús erőfeszítéseit, és próbálja fenntartani kapcsolatait az európai szövetségeseivel is. 

A nyugatnak nem tetszenek az orosz követelések 

A nyugati és az orosz érdekek konfliktusa egyre feszültebbé válik. A hétvégén megrendezett csúcstalálkozó előtt Putyin újabb próbálkozást tett a háború békés lezárására. Ez viszont az ukrán katonák Oroszország által annektálni kívánt területekről való kivonulásával, és a NATO-hoz való csatlakozás felhagyásával járnának. Az ukrán elnöki tanácsadó, Mykhailo Podolyak és más nyugati országok szerint a javaslat teljes képtelenség.    

A NATO vezetője nemtetszését fejezte ki Kína Oroszország támogatásával kapcsolatban. Hozzátette: „egy bizonyos ponton gazdasági következményeket kellene fontolóra venni, ha Kína nem változtat viselkedésén”. 

Az alulfegyverzett és kimerült ukrán egységek egyre nehezebb helyzetben vannak, miközben a harctéren is fokozódik a feszültség. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke ultimátumot adott Kijevnek. Medvegyev elmondta, hogy amennyiben az ukrán hatóságok nem fogadják el Putyin javaslatát, akkor folytatódni fog az orosz csapatok offenzívája.  

Képek forrása: Shutterstock