Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Háború – Meglepetésszerű offenzívát indítottak az orosz csapatok 

Új szakaszába léphet Oroszország Ukrajna elleni inváziója, miután meglepetésszerű offenzívát indítottak az orosz csapatok az északkeleti Harkiv régióban, hiszen az év nagy részében erőit a keleti területekre összpontosították. Közben az ukrán csapatok egyre kritikusabb helyzetbe kerülnek, és minden eddiginél nagyobb szükségük van a nyugat támogatására. 

Sorsdöntő lépésre szánta el magát Joe Biden? 

A háború egyik legforróbb témája most az orosz területek támadása NATO-fegyverekkel. A legfrissebb hírek szerint Joe Biden engedélyezte, hogy Kijev az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel oroszországi célpontokat támadjon. Egy fontos feltétele volt, hogy ezt kizárólag a Harkiv régió közelében tehetik meg. Putyinnak már így is forrhat a feje, hiszen pár ország már jóval ezelőtt beadta a derekát, és engedélyezte Ukrajnának Oroszország támadását. Ez miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök megtorlással fenyegetőzött, és súlyos következményekre figyelmeztetett.  

Kínától kapott hatalmas pofont Ukrajna 

Kína hivatalos közleményben tudatta a világgal, hogy nem vesz részt a svájci béketárgyalásokon. A kínai külügyminisztérium közölte, hogy a találkozóval kapcsolatos feltételeik nem teljesültek. Kína kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy a béketárgyalásokon mindkét fél jelen lehessen, békét úgy nem lehet kötni, ha csak az egyik fél van jelen. A feleknek közös megegyezésre kell jutni, és ehhez a felek egyenlő részvétele szükséges.  

A napokban szárnyra kapott a hír, mely szerint Putyin készen áll a háború békés lezárására, azonban a témában azóta nem történt szignifikáns előrelépés. A béketárgyalások fontos feltétele Oroszország szerint, hogy figyelembe kell venni a háború realitásait.  

Nincs béke, Oroszország új szintre emelte a támadások intenzitását 

Oroszország fokozott ütemben hajtja végre a támadásokat, ezzel egyre nagyobb nyomás alá helyezve az ukrán védelmet. Most pedig egy új támadási irányt választott Ukrajnában, miután meglepetésszerű támadást indított az északkeleti Harkiv régióban. A hónap elején kezdődött támadás során több ezer orosz katona lépett át az északi határon, és arra kényszerítette Ukrajnát, hogy más területekről mozgósítson csapatokat a védelmi pozíciók megvédésére. Jó példája ez annak, hogy Oroszország hogyan használja ki ukránok fő sebezhetőségeit: megfogyatkozott és túlterhelt ukrán csapatok, lőszerhiány.   

Címlapkép forrása: Shutterstock