Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

EU-s katonák mennek Ukrajnába – Túl messzire mentünk? 

Rendkívüli bejelentés érkezett Brüsszelből. Mivel az oroszok agresszív előrenyomulása rámutatott a nyugati támogatás hiányosságaira, Josep Borrell az Ukrajnának ígért fegyverszállítások teljesítésére buzdította az EU-s országokat. A kimerült, megfogyatkozott és túlterhelt ukrán hadseregnek egyre nehezebb dolga van a több fronton támadó oroszok csapatokkal szemben, akik a hétvégén újabb sikereket tudtak felmutatni

Oroszország-NATO konfliktus – kritikus kérdésben született döntés? 

Pár ország már beadta a derekát, és engedélyezték Oroszország területeinek támadását NATO-fegyverekkel, például az Egyesült Királyság és a balti államok. Most viszont az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője újabb szintre emelte Ukrajna védekezési igényeinek kiszolgálását. Josep Borrell hangsúlyozta, hogy Kijevnek minden joga megvan ahhoz, hogy a nyugati fegyvereket használja fel az oroszországi célpontok elleni támadásokhoz.  

Az ország katonai képzési infrastruktúráját fogják közelebbről is szemügyre venni azok a katonai kiképzőtisztek, akiket Franciaország küldött Ukrajnába. Egyelőre a főbb feladataik közé vélhetően a nem harctéri küldetések fognak tartozni, azonban a helyzet gyorsan eszkalálódhat.  

A napokban szárnyra kapott a hír, mely szerint Putyin készen áll a háború békés lezárására, azonban a témában azóta nem történt szignifikáns előrelépés. Oroszország továbbra is nyomás alatt tartja az ukrán csapatokat.  

Címlapkép forrása: Shutterstock