Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Benzin – újabb mélypont, teljesülhet az autósok álma? 

A legfrissebb adatok szerint szerdától ismét az árcsökkenésé lesz a főszerep a benzinkutakon, miután a szakértők újabb enyhülést jelentettek be. A benzin árfolyama 4 forinttal fog csökkenni, melynek köszönhetően a 95-ös benzin átlagára Magyarországon eléri a kritikus 600 forintot. A gázolaj ára most nem változik, jelentette be a holtankoljak.hu. Egyre közelebb az OPEC+ júniusi találkozója, melyen a csoport a termelési politika felülvizsgálatáról fog tárgyalni. Az OPEC tagok már most is önkéntesen napi 2,2 millió hordóval fogják vissza a termelésüket, viszont a piacon továbbra is túlkínálat van. Ezért a szakértők szerint a jelenlegi kitermelési plafon meg lesz hosszabbítva. Hirtelen emelkedésbe kezdhetnek az olajárak? Vajon ezzel elértük az üzemanyagárak mélypontját? 

Fokozódik a feszültség – mindenki az OPEC döntését várja 

Az OPEC csoporton belül egyre több probléma mutatkozik, hiszen egyes országok nem tartják magukat a kijelölt kvótákhoz. A legutóbbi két kereskedési napot az olajárak profittal zárták, és a Brent típusú olaj literje keddre már 84 dollárig emelkedett. Bár az olajpiac mozgásai általában késleltetve jelennek meg a magyarországi kutakon, ha a trend folytatódik, akkor hamarosan elbúcsúzhatunk a 600 forintos átlagáraktól.  

Bomba formában a forint, de már ez sem segíthet rajtunk? 

A magyar fizetőeszköz kirobbanó formában van a dollárral szemben. Az USD/HUF keresztárfolyam az utóbbi másfél hónap alatt szabadesésbe kezdett. A dollárban denominált olaj miatt ez az elmozdulás tovább enyhítette a hazai benzin és gázolaj árfolyamát. Bár az olaj már közel három hete egy szűk intervallumban mozog, a forintnak köszönhetően ezalatt is enyhülések érkeztek a benzinkutakra. A magyar fizetőeszköz viszont falnak ütközött, és jelenleg is a több napja ostrom alatt álló 354-es szint közelében mozog.  

Egyelőre azonban nincs ok a pánikra, hiszen szerdától tovább csökken a benzin árfolyama. A nyárra vonatkozó árakról pedig majd az OPEC+ találkozó után lesz érdemes beszélni.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!