2024 október 03

750-es benzinárakat hoz az Izrael-Irán konfliktus? 

Az olajárak rohamos emelkedését váltotta ki a Izrael-Irán konfliktus. Jelentős volatilitást figyelhettünk meg a fekete arany árfolyamában. A Közel-Keleten uralkodó folyamatos feszültség fél éve nem látott szintre repítette az olajárakat. Az olajpiacok volatilitása közvetlenül érezteti hatását a hazai fogyasztókon, akiknek egyre többet kell fizetniük egy liter üzemanyagért. A magyarok helyzetét tovább rontja a gyenge forint. A kormány türelme kezd elfogyni, kétségbeesetten keresik a megoldást, hogy a régiós átlagárakat alapján Magyarországot újra a középmezőnybe juttassák. Mit hozhat még az Izrael-Irán konfliktus?

Benzin – minden ellenünk dolgozik 

Az olajár emelkedése tovább súlyosbítja a már így is nehéz gazdasági helyzetet, mivel a forint értéke is folyamatosan gyengül az amerikai dollárral szemben. Az USD/HUF árfolyam már a 370-es szintet ostromolja. A dollárban denominált olaj miatt nagyon fontos lenne, hogy a forint végre felébredjen a téli álmából, azonban a magyar fizetőeszköz egyelőre tehetetlen a zöldhasúval szemben. Minél gyengébb a forint a dollárhoz képest, annál nagyobb nyomás nehezedik a pénztárcánkra. A magyar kormány kezdi elveszíteni a türelmét ez ügyben. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, valamint a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetősége a hazai helyzetről tárgyaltak. A megbeszélés során felmerült, hogy az üzemanyag-kereskedők nem tartják be a megállapodást, ami további nyomást gyakorol a kormányra az árak szabályozása terén.  

Rossz hírek sora ostromolja Magyarországot 

Az olaj drágul, a forint romlik és az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek Magyarországon. Ahogy azt a penzcentrum.hu is megírta, a gázolaj esetében a régióban már csak Ausztria előzi meg Magyarországot. Benzint is már csak Szlovákiában és Ausztriában drágább tankolni.  

A mai napon olyan történt amire utoljára tavaly nyáron volt példa. Hosszú idő után ugyanis a benzin literje drágább lett, mint a gázolajé. A holtankoljak.hu adatai szerint pénteken a benzin bruttó 7 forinttal lett drágább, míg a gázolaj nagykereskedelmi ára 6 forinttal csökkent. Az átlagárakat tekintve tehát az alábbiakra számíthatunk péntektől: 95-ös benzin: 650 Ft/liter, gázolaj: 647 Ft/liter.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!